Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni ZOR

Mrsić stao u obranu Zakona o radu: 'Najave 'grčkog scenarija' nikome ne donose dobro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da su promjene radnog zakonodavstva nužne te kako Vlada predloženim izmjenama Zakona o radu želi sačuvati postojeća i otvoriti nova radna mjesta te povećati konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Izmjenama ZOR-a ne umanjuju se bitno radnička prava koja se odnose na otkazni rok i otpremnine, istaknuo je ministar Mrsić danas gostujući u emisiji javnog radija. Nije nam cilj preko leđa radnika pogodovati poslodavcima, kako tvrde sindikati, i u izmjenama ZOR-a nema ništa što bi radnike dovelo u nepovoljniji položaj, istaknuo je.

Pročitajte i ovo Izraelski Iron Dome Prijetnje sigurnosti Šef najveće njemačke tvornice oružja upozorio: "Europa bi trebala izgraditi svoju Željeznu kupolu" Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane

Promjene radnog zakonodavstva su nužne jer se Hrvatska već šestu godinu nalazi u recesiji, rekao je i izrazio nadu da će Sabor podržati izmjene ZOR-a.

U vezi prijedloga da radnici mogu raditi i do 60 sati tjedno, Mrsić je rekao kako je namjera omogućiti poslodavcima preraspodjelu radnog vremena kad to zahtjeva radni proces, ali uz prethodnu najavu i pisani trag. Ustvrdio je da sindikati to dopuštaju samo ako je utvrđeno kolektivnim ugovorom. Željeli smo poslodavcima omogućiti da odgovore na zahtjeve tržišta bez obzira na to je li produljenje radnog vremena utvrđeno kolektivnim ugovorom ili ne, rekao je Mrsić napominjući kako i neke druge zemlje EU imaju takva rješenja.

Na upit o općem štrajku koji najavljuju sindikati, Mrsić je rekao kako je to legitimno pravo, ali da najave "grčkog scenarija" nikome ne donose dobro.

U štrajk s oprezom, ako je nezakonit prijeti vam izvanredni otkaz!

Izrazio je žaljenje što sa sindikatima unatoč nastojanjima nije postignut dogovor te da se došlo do točke kada konsenzus više nije bio moguć. Opetovao je da će radnička prava biti zaštićena, pogotovo, kazao je, trudnicama.

Odbacio je tvrdnje da će se pogodovati zapošljavanju preko agencija na uštrb stalno zaposlenih jer je, kako tvrdi, zapošljavanje preko agencija skuplje za poslodavca.

Odgovarajući na upit o mogućim rješenjima za proračunski deficit, Mrsić je rekao kako će Vlada razmotriti razne opcije i ponuditi najbolje rješenje. Vlada će ponuditi rješenje koje će biti prihvatljivo za probleme proračunskog deficita, ali i za one koji će ići u mirovinu za 20 ili 30 godina.

Što se tiče tvrtke HŽ Cargo, Mrsić je rekao kako će neodrživa dosadašnja praksa da se u javnim tvrtkama gomilaju radnici, a novac troši za plaće umjesto za razvoj.

Također je rekao da Imunološki zavod ima budućnost i izrazio uvjerenost da će opstati u interesu Hrvatske.

Ministar Mrsić nije želio prognozirati koliki će biti najveći broj nezaposlenih rekavši kako očekuje da će nezaposlenost rasti do sredine ožujka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene