Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne podupiru rezove

Reakcija na Mrsića: 'Ima previše sindikata i neki imaju monopol'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gostujući u Dnevniku Nove TV ministar Mirando Mrsić otvoreno je rekao kako je potrošnja države i dalje prevelika. Međutim, u brojnim segmentima se ne može štedjeti zbog sindikata koji ne podupiru rezove. Treba uvesti reda među sindikate, rekao je Mrsić, jer se često ne zna tko u čije ime pregovara.

Kada su sindikati u pitanju HŽ često služi kao primjer. Od 12 i pol tisuća zaposlenih u 5 društava koje spadaju u HŽ, raspoređeno je u čak 9 sindikata. Najbrojniji ima oko 3.500 članova.

Pročitajte i ovo Negodovanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja - 1 Prepucavanje Cirkus pred ministarstvom! Sindikati tvrde da Fuchs ne želi razgovarati, iz ministarstva pak dobacuju: "Možda da ih ministar unese?" Rad nedjeljom (Foto: Dnevnik.hr) Podijeljena mišljenja Rad nedjeljom mora se dodatno platiti, ali to može biti samo jednu kunu više. Promjene zasad nisu na vidiku

'U Hrvatskoj ima prevelik broj sindikata i sindikalnih središnjica a rezultat toga je i velik broj sindikata u željeznici', kazao je Nenad Mrgan iz Sindikata strojovođa Hrvatske.

Poslodavac im je država, a ona štedi.

'Prvi korak je da znamo tko kada i s kime pregovara donošenje Zakona o reprezentativnosti u pregovorima sindikata i poslodavaca. Time bi se na razini države, sektora, tvrtke i grane trebalo znati koji sindikati imaju snagu da pregovaraju sa svojim poslodavcem', kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić

Broj članova bit će preduvijet za pregovore s Vladom. Zdravstvo pak, broji čak 18 sindikata. Neki ne priznaju središnjice, a one i za njih pregovaraju s Vladom.

'Ja odavno govorim da na 400 tisuća članova treba jedna centrala, jedan čelnik i svi idemo pod taj kišobran', kaže Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Svoje je kolege često nazivala podanicima Banskih dvora. 'U to da ima previše sindikata ne moramo nikoga uvjeravati. Da neki sindikati imaju monopol - definitivno imaju'.

Reprezentativni za pregovore po vladinim prijedlozima trebale bi biti sindikalne središnjice iza kojih stoji oko 50.000 članova.

'Smatramo da je to nerealno i osjetno je više nego sada. 10 posto bi bilo oko 40.000. To bi bilo realno', kaže Ozren Mattijašević iz Hrvatske udruge sindikata te dodaje kako nije protiv uvođenja reda, ali da su pravila koja nudi Vlada - neprihvatljiva. 'Groteskno je da se u okolnostima kad kuća gori netko želi baviti razmještanjem namještaja'.

Sindikati specijalizirani za pregovore s Vladom pregovarat će i o svojoj sudbini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene