Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuka MMF-a

Mrsić: Produženje dobi za odlazak u mirovinu tek u budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Preporuka MMF-a za produženjem dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina može se ostvariti tek u ne baš skoroj budućnosti, rekao je danas ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Da bi Hrvatska ostvarila visoki rast BDP-a morala bi imati barem dva milijuna zaposlenih. Ako i zaposlimo sve ljude sa zavoda za zapošljavanje, još će nam nedostajati radne snage, stoga produžavanje dobi za odlazak u mirovinu čeka Hrvatsku u budućnosti, ali ne u doglednoj budućnosti, izjavio je Mrsić komentirajući jučerašnju zaključnu izjavu misije MMF-a.

Prosječna životna dob u Hrvatskoj produžila se tri puta manje nego u zemljama Europske unije, što također pokazuje da je upitno trebamo li mi odmah primijeniti preporuku MMF-a, dodao je Mrsić.

Što se tiče ostalih preporuka MMF-a, Mrsić je istaknuo da su neke od njih već ugrađene u hrvatsko zakonodavstvo, samo je pitanje kojom brzinom će se te promjene odvijati.  Hrvatska Vlada opredijelila se za štednju, ali i poticanje investicija i rast BDP-a, a mjere koje predlaže MMF dolaze u obzir ako Vlada ne uspije u tim namjerama, rekao je Mrsić.

Pročitajte i ovo Umirovljenik Siromaštvo na svakom koraku Nakon što potroše na hranu, umirovljenici nemaju gotovo ništa: "Ako šparam cijeli mjesec, ostanu mi dva, tri eura" Slika nije dostupna Na 67 godina Opačić: Borimo se za odgodu produljenja dobi za odlazak u mirovinu

>> Što mislite o odlasku u mirovinu sa 67 godina?

Misija MMF-a u jučer objavljenoj zaključnoj izjavi, nakon boravka u Hrvatskoj u okviru redovnih godišnjih konzultacija, uz ostalo preporuča brže povećavanje dobne granice za umirovljenje na 65 godina za žene, dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina i za muškarce i za žene, povećanje kazni za prijevremeno umirovljenje te pojačanje kontrole nad očigledno zloupotrebljavanim sustavom invalidskih mirovina.

Misija preporuča više fleksibilnosti na tržištu rada, racionalizaciju prekomjerne zaposlenosti i plaća u javnom sektoru, revidiranje neodrživih mirovinskih i zdravstvenih sustava, a među preporukama je i ona o povećanju nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, umjesto na najmanje dopuštenih 5 posto.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene