Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor oko smanjenja plaća

Mrsić: Plaće više nećemo dirati, Mihalinec: Ova Vlada divljački otima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada pozvao je sindikalne čelnike kako bi ih izvijestio o onome što ionako već znaju - da im članove čeka smanjenje plaća. Odazvalo se samo dvoje od 17 pozvanih, dok se dio ostalih pojavio na presici i 'raspalio' po Vladi.

Povodom najave smanjenja bruto plaća za 3 posto, u Ministarstvu rada danas je ministar Mirando Mrsić zakazao konzultativni sastanak s čelnicima sindikata zaposlenih u javnom sektoru, no od 17 pozvanih odazvalo se tek dvoje čelnika. Mrsić je rekao da mu je zbog toga žao jer da svakako moraju sjesti za isti stol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lakše do otkaza Nacrt novog zakona o radu: Evo koja su nova pravila! Slika nije dostupna Otvaranje vrata Zemlje u kojima će Hrvati moći raditi od 1. srpnja!

Ponovio je kako je ovo smanjenje zadnje. 'Bio sam dovoljno jasan, postigli smo cilj, neće biti više smanjenja mase plaća', obećao je ministar.

>> Policijski sindikat protiv nižih plaća: Nismo pali s Marsa!

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek, koja se uz Jadranku Ivezić iz Sindikata socijalne skrbi jedina odazvala konzultacijama, Mrsiću nije povjerovala. Kaže da je i prije govorio da smanjenja neće biti.

Napomenula je kako joj je žao što je informaciju o smanjenju plaća čula gledajući televizijski intervju s premijerom. 'Dovedeni smo pred svršen čin, nitko nas ništa nije pitao. Po zakonu nije ni morao, ali mogli su nas barem obavijestiti', rekla je Avberšek.

Mihalinec o diktatu, otimanju, ucjenjivanju...

Dio sindikalaca koji nije došao na sastanak s ministrom održao je konferenciju za novinare. Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio da 'ovakav način komunikacije sa socijalnim partnerima možemo nazvati samo bezobrazlukom i skandalom'.

Vladu je optužio da su pregovori o kolektivnom ugovoru vođeni 'u okružju diktata', a ministra obrazovanja Željka Jovanovića prozvao da ne razumije ništa o obrazovnom sustavu. 'Smanjio je 12, a povećao 5 [posto], i to je povećanje plaća? I još bezobrazno laže kad govori da će dobiti 400 kuna više', bio je zgrožen Mihalinec.

'Naš izračun govori da će učitelj s 40 godina staža nakon smanjenja dodatnih 3 posto plaće imati 900 kuna manju bruto plaću u odnosu na plaću u lipnju kada je počelo otimanje učiteljima. (...) Ova Vlada zna ucjenjivati, ova Vlada zna divljački i naprasno otimati', zaključio je Mihalinec.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene