Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavljenom smanjenju plaća u javnom sektoru usprotivio se Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a, u kojemu traže da teret krize solidarno podnesu svi slojevi društva, a ne samo javni i državni službenici.


Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a pridružio se danas sindikalnim kritikama Vladine namjere da za tri posto smanji bruto plaće zaposlenima u državnim i javnim službama, navodeći da bi teret krize trebali solidarno podnijeti svi slojevi društva, a ne samo javni i državni službenici.

Vezani članci Ilustracija Slovenka poginula na Krku: Policija objavila detalje jezive nesreće Vladimir Matijanić Novi moment u istrazi oko smrti Matijanića: Zašto je policija Tužiteljstvu prešutjela njegovu smrt, iako je izvijestila o ostalim preminulima?

Iz sindikata poručuju da zaposleni u državnoj i javnoj upravi korektno i pošteno rade svoj posao, da "nisu pali s Marsa" i da shvaćaju stanje u zemlji te da nisu oni problem države kako se često pokušava prikazati.

>> Mrsić nije siguran: Vjerujem da idući korak nije otpuštanje radnika

Podsjećaju da u MUP-u velik dio policijskih službenika radi za plaću od 4.500 kuna, a većina državnih službenika za 3.500 kuna. Upozoravaju da se svi oni svakodnevno nalaze između "nakovnja i čekića", odnosno da s jedne strane rastu pritisak službe i očekivanja, a s druge strane sve više nezadovoljnih građana svoje osobne probleme izražava u odnosu prema službenicima. Tvrde da je to izravna posljedica stvaranja loše slike o službenicima u javnosti.

Kažu da se slažu s idejom da se deficit svede na nulu, ali ne na način da se uvode novi nameti ili povećava cijena usluga koje svi građani koriste jer to, smatraju, testira toleranciju i izdržljivost građana i ne vodi u dobrom smjeru.

Ističu da su spremni razgovarati o prijedlogu po kojemu bi svi segmenti društva, a ne samo javni i državni službenici solidarno i ravnomjerno podnijeli teret krize uz zaštitu onih koji su socijalno u najlošijoj poziciji.

Protiv smanjenja plaće ranije su se izjasnili Sindikat pravosudne policije Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske te drugi sindikati javnih i državnih službi. Sindikat policije najavio je da će pozvati sve sindikate na sastanak radi dogovora oko zajedničkih mjera koje će poduzeti protiv Vladine namjere.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj sjednici Vlade izjavio je da Vlada nije očekivala aplauz za odluku o smanjenju plaća zaposlenima u javnim i državnim službama, osim djelatnicima u obrazovanju, ali da je to morala učiniti kako bi smanjila javnu potrošnju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju