Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nezaposlenih

Mrsić: Kad uđemo u EU nećemo tako lako otvarati tržište rada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravo u Njemačku želi ići raditi najveći broj hrvatskih radnika. Za sada odlaze u sezoni branja jagoda ili šparoga. Nakon ulaska u Europsku uniju, tržište rada treba se otvoriti za hrvatske radnike. No, kako sada stvari stoje, Hrvati će se načekati.

Europske zvijezde obećavaju mnogo, a mladi jedva čekaju ulazak u Europsku uniju. 'Meni je rođendan 02. srpnja. Ja sam taj dan prvi dan u Europskoj uniji i idem odmah! Ne čekam ništa, nema čekanja idem što prije, što dalje odavde', rekao je Ivan Kufner.

Pročitajte i ovo Ilustracija PORAZNO ISTRAŽIVANJE Imaju najjaču ekonomiju u Europi, ali većina stanovnika smatra da se ne isplati raditi Život u Pločama, ilustracija - 6 poražavajući podaci Iz ovog grada mladi odlaze, ali ima i suprotnih primjera: "Sad kad imam obitelj, donijeli smo odluku..."

Oni bez posla nadaju se otvorenim granicama i priželjkuju radno mjesto izvan domovine. No, iskusniji ipak s rezervom. 'Ja mislim da će svaka zemlja štititi svoje interese u svakom slučaju, tako da ne vjerujem da će baš odmah biti mogućnost', rekao je Zdenko Vasilj.

>>
Pusić: Slovenija će na vrijeme ratificirati naš pristupni ugovor, sve će biti u redu

Što očekuje Hrvatsku, znat ćemo po ulasku. Članice najčešće prve dvije godine ograniče slobodu zapošljavanja s prilagođenim radnim dozvolama i mogućnošću dodatnih produljenja, najviše sedam godina. Njemačka, Italija, Austrija, Slovenija, Mađarska, Švedska, Slovačka mogle bi biti zemlje na koje možemo odmah računati.

'I nakon tog perioda od sedam godina, neke zemlje, posebno razvijene zapadne, imaju mogućnost da ipak ostave određena ograničenja pristupa svom tržištu rada', kazao je ministar Mrsić.

Visoka nezaposlenost tome je najveći razlog u kriznim godinama. Jeftina radna snaga iz Bugarske i Rumunjske tako još nema svugdje otvoreno tržište. I Hrvatska će o tome morati odlučiti do srpnja.

'Mi imamo 370 tisuća nezaposlenih. Dakle, i mi moramo voditi brigu o našem tržištu rada, tako da vjerojatno nećemo tako lako otvarati tržište rada, barem dok nam se ne počne smanjivati broj nezaposlenih u Hrvatskoj', kazao je Mrsić. A oni koji pronađu bolje radne uvjete izvan domovine zdravstveno i mirovinsko pravo ostvarivat će, naravno, u zemlji u kojoj rade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene