Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Mirando Mrsić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Mirando Mrsić odgovorio je HVIDR-i, koja ga je prozvala zbog prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Tvrdi da ne predlaže smanjenje ili ukidanje braniteljskih mirovina, nego da se one odvoje od mirovina iz rada.


Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u četvrtak HVIDR-i kako ih se ne boji te će prijedlog zakona o razdvajanju zarađenih od povlaštenih mirovina ići u saborsku proceduru.

Vezani članci Josip Đakić (Patrik Macek/PIXSELL) HVIDR-a nezadovoljna sporošću DORH-a u slučaju Pupovca: "Oni koji vrijeđaju zaslužuju sudski progon" Josip Đakić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Đakić: "Nećemo nikada šutjeti onima koji nas vrijeđaju i omalovažavaju. Oni zaslužuju svaki prijezir i sudski progon"

"Povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava. U mandatu Vlade čiji sam bio član ukinute su povlaštene mirovine političarima, i saborskim zastupnicima i predsjedniku RH. Mislim da je to najbolji pokazatelj da sam krenuo od sebe u skidanju tereta s leđa građana naše zemlje koji vrijedno i teško rade kako bi u starosti od mirovine mogli dostojno živjeti", odgovorio je Mrsić u otvorenom pismu HVIDR-i, koja ga je prozvala zbog slanja u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

Nisam tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu braniteljskih mirovina

Mrsić napominje kako niti jednom riječju ili rečenicom nije tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu isplata braniteljskih mirovina. "Dapače, domovina i na taj način treba pokazati zahvalnost ljudima koji su svoje živote i zdravlje stavili na njezin branik. Samo sam tražio i nastavit ću tražiti da se stvari nazovu pravim imenom. Da se mirovine iz rada, zarađene mirovine, odvoje od mirovina po posebnim propisima, od povlaštenih mirovina. Isto tako, kao i braniteljske, tražim da se iz mirovinskog sustava izdvoje sve povlaštene mirovine, uključujući i mirovine NOB-a, domobranske, MUP-a i sve ostale", navodi u pismu HVIDRA-i čelnik Demokrata.

Sve mirovine koje nisu stečene iz rada trebaju, kaže, van iz mirovinskog sustava

"Povlaštene mirovine zapravo su financijske naknade koje je politika u nekom trenutku odlučila dodijeliti pojedinim skupinama u društvu. I to treba otvoreno reći. Građani imaju pravo znati koliko ih koštaju pojedine odluke politike jer je riječ o javnom novcu. Mogli bi i cijenjeni članovi HVIDR-e krenuti od sebe i pokazati da im je i danas – kao u Domovinskom ratu – stalo do Domovine u koju se toliko zaklinju. Slobodu i demokraciju za koju su se borili i ginuli branitelji Hrvatske nemate pravo pretvoriti u novo jednoumlje u kojemu ćete prijetnjama nametati svoja politička uvjerenja i opredjeljenja te odlučivati što je dopušteno, a što nije. Ne želite valjda biti kao SUBNOR", pitao je Mrsić HVIDR-u. (Hina)