Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spreman na sve

'Možemo očekivati Gadafijeve terorističke akcije iz osvete'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politički analitičar Vlatko Cvrtila komentirao je rezoluciju koje je donijelo Vijeće sigurnosti UN-a, a koja zabranjuje letove nad Libijom.

Dr. sc. Vlatko Cvrtila kaže kako će nakon donošenja rezolucije međunarodni akteri poduzeti niz koraka da se ona pretoči u djelo. 'Znači, ne samo da se realizira zabrana letova nego da se njome zaštiti i samo stanovništvo Libije', kaže.

Pročitajte i ovo Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti

Ističe kako to konkretno znači da će određene europske države učiniti sve kako bi onemogućile protuzračnu obranu Libije i osigurale zračni prostor u koji će zalaziti njihovi zrakoplovi i tako jamčiti sigurnost zabrane ne letenja iznad Libije.

'Akcija protiv zračne obrane je vrlo važna pogotovo nakon što je Gadafi rekao da bi za osvetu mogao rušiti civilne zrakoplove iznad Mediterana. Sigurno je da će sve civilne kontrole leta u širokom luku izbjegavati to područje u sljedećih nekoliko dana', rekao je Cvrtila.

>> Gadafi ustuknuo, nudi primirje

>> NATO spreman djelovati u Libiji

Naglasio je kako bi se akcija zabrane leta i onemogućavanja libijske protuzračne obrane trebala odigrati već danas i tako iskoristiti trenutak u kojem je došlo do rezolucije. 'Svako čekanje moglo bi izazvati dodatne poremećaje i nesuglasice članova Vijeća sigurnosti koje su donijele odluku, znamo da su Kina i Rusija bile suzdržane', kaže.

Objašnjava kako su te dvije države prije dva tjedna bile protiv rezolucije koja bi dovela do zabrane letenja iznad Libije i nečega što bi dovelo do miješanja u unutarnju politiku te zemlje. 'Sada se situacija preokrenula, pobunjenici nisu uspjeli srušiti Gadafija već on ojačan ide u protuofenzivu, a pobunjenici gube grad za gradom', kaže Cvrtila i dodaje kako niti jednoj članici međunarodne zajednice sada ne bi odgovaralo da se Gadafi vrati na čelo Libije jer bi to za posljedicu imalo velike žrtve.

Politički analitičar Vlatko Cvrtila smatra kako se sukob iz Libije neće proširiti na druge zemlje. 'Postoji pozornost europskih i američkih država, ne treba zaboraviti ni podršku Arapske lige i Afričke unije.  Bez toga. mogli su biti veliki izbjeglički valovi prema Alžiru, Tunisu i Egiptu', kaže,

'Postoji opasnost da Libija narednih dana učini terorističke akcije iz osvete svima kojima su sudjelovalo u rušenju Gadafija', smatra Vlatko Cvrtila i upozorava na Gadafija koji je najavio da je spreman na sve.  'Najavio je da će poraziti pobunjenike svim sredstvima i pokazao da ne drži do cijene života. Prijetnja koju je izrekao odnosi se na osvetu i treba ju shvatiti ozbiljno', zaključio je Cvrtila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene