Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Ivo Josipović u svom petodnevnom radnom posjetu SAD-u danas je posjetio središte američke naftne industrije - Teksas. Jesu li američki naftaši zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku?


Manšete u obliku naftne bušotine dobio je hrvatski predsjednik na dar od čelnika gospodarsko komorske organizacije u Houstonu koja okuplja neke od vodećih svjetskih proizvođača nafte. Josipović se nada da će u Hrvatsku doći i prave. Domaćine je pokušao upoznati s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku. 'Mislim da je vrlo važno što smo prezentirali Hrvatsku kao zemlju koja je otvorena za investicije, koja ima odličnu poziciju da bude vrata Europe kada je riječ o energiji i isto tako, naravno, upoznali smo naše domaćine sa činjenicom da postoje ozbiljni podaci o mogućim vrijednim nalazištima plina i nafte u Jadranu', rekao je predsjednik Josipović.

Vezani članci Sredozemna medvjednica - 2 U Jadranu opet viđen jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu: Rijetkoj snimci vesele se i hrvatski biolozi Slika nije dostupna Josipović za CNN: Hrvatsku će oživjeti nafta i plin iz Jadrana

'Energetska infrastruktura u Hrvatskoj već je prilično impresivna kao i strateška pozicija. Mi smo spremni pomoći', kaže Paul Hobby iz Greater Houston Partnershipa.

Evo što najviše izvozimo u SAD. Iznenađeni?

Hrvatska je početkom prošlog mjeseca raspisala natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu. Josipović je uvjeren da u Hrvatskoj postoji konsenzus oko energetskog razvoja.

'Ja ne mogu uopće zamisliti da netko ne bi bio za to da se Hrvatska od jedne, budimo otvoreni, relativno manje razvijene europske države, pretvori u malu gospodarsku silu. Potpuno mi je nezamislivo da netko ne bi htio na tome surađivati', smatra predsjednik Josipović.

Večeras će se predsjednik Josipović susresti i s guvernerom Teksasa Rickom Perryjem, a potom će održati predavanje o Hrvatskoj i trenutačnoj situaciji u Europi. Posjet SAD-u završava sutra razgovorom s predsjednikom za istraživanje jedne od najvećih svjetskih naftnih kompanija Exxon Mobile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook