Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice koronavirusa

Trenutačan deficit ili trajna nestašica? Pacijenti iz čitave Hrvatske ne mogu podići lijekove u ljekarnama, evo što kažu stručnjaci

Zbog koronavirusa prijeti nestašica lijekova? - 2
Zbog koronavirusa prijeti nestašica lijekova? - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zbog koronavirusa prijeti nestašica lijekova? - 1 Zbog koronavirusa prijeti nestašica lijekova? - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zbog koronavirusa prijeti nestašica lijekova? - 2 Galerija 1/2 >>
Epidemija koronavirusa poremetila je svakodnevicu u gotovo svim dijelovima svijeta, a posljedice osjećaju i svjetska gospodarstva. Raste zabrinutost i oko opskrbe lijekovima, a razlog je opravdan jer se dio pripravaka za mnoge lijekove proizvodi u Kini. Javili su nam se pacijenti iz cijele Hrvatske kako u ljekarnama nisu mogli podići lijek koji im je liječnik propisao.

U Osijeku nema jednog lijeka za Parkinsonovu bolest. U Zagrebu pacijentica nije mogla dobiti propisani lijek za tlak. U Istri pacijentica s receptom nije mogla podići tablete za smirenje. Je li to trenutačan deficit ili trajnija nestašica?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna panika zbog koronavirusa Gdje su nestali? Lijekovi za lupus i autoimune bolesti ne mogu se nigdje pronaći Ljekarna, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 uvode treću smjenu Iz HGK poručuju: "Zdravstveni sustav bit će dobro opskrbljen. Lijekova ima dovoljno"

"Bilo je već par slučajeva pacijenata koji su se vratili u ambulantu jer u ljekarnama nema nekog lijeka. Onda damo drugog proizvođača s istim svojstvom lijeka, a ako baš dođe do toga da nema uopće nekog lijeka bilo kojeg proizvođača, terapija koja je kronična poput anti hipertnezitivne može se uvijek prilagoditi“, kaže dr. Iva Kljajić, liječnica obiteljske medicine.

"Mi nemamo nestašice trenutno, mi nemamo niti obavijesti veledrogerija naših da je defektura na tržištu, a mi imamo zaliha bar za tri, četiri mjeseca unaprijed što se tiče takvih lijekova“, rekla je Ines Granjaš, magistra farmacije.

Zaprijeti li nestašica i zamjenskih lijekova prema Zakonu nadležno Ministarstvo može intervenirati.

"Ako se situacija nastavi moguće je da pacijenti u određenom momentu ne budu u mogućnosti nabaviti neke lijekove, no vjerujemo da će interventnim uvozom i drugim mjerama naših zdravstvenih institucija se osigurati sve što je potrebno“, kaže Josip Perić iz Hrvatske udruga za promicanje prava pacijenata

Iz hrvatskih veledrogerija umiruju pacijente i smatraju da za interventni uvoz neće biti potrebe. U priopćenju između ostalog stoji: kontiuitetom poslovanja osiguravaju stabilni opskrbni lanac i svakodnevno obavljaju isporuku lijekova prema svim zdravstvenim ustanovama. U ovoj ljekarni, kažu, ima svega.

"Mi nemamo nestašice trenutno mi nemamo niti obavijesti veledrogerija naših da je defektura na tržištu a mi imamo zaliha bar za tri, četiri mjeseca unaprijed što se tiče takvih lijekova“, kaže Granjaš.

Mnogi europski proizvođači nabavljaju sastojke za lijekove u Kini. Francuska, primjerice, tamo nabavlja 40 posto sastojaka za proizvodnju lijekova. I iz Europske agencije za lijekove kažu da bi stabilnost opskrbe mogla biti ugrožena.

"Ova situacija u Kini ne znam kako će završiti. Farmaceutska proizvodnja je dugoročan proces tako da se u par tjedana kad nečega nema ili kad se ne proizvodi zbog virusa kao sad nužno ne utječe bitno na tržište lijekova. Ali naravno dugoročno ako se nastavi ova situacija to se može odraziti i na nestašicu“, kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Iz nacionalnog kriznog stožera poručuju da mjesta strahu nema.

"Ne očekujemo nestašice lijekova“, poručuje Davor Božinović, predsjednik Stožera civilne zaštite RH

Lijekova za kronične bolesti u Hrvatskoj za sada ima dovoljno. No, situacija s koronavirusom pokazuje koliko je globalno tržište zapravo ranjivo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene