Međunarodni je dan prava na pristup informacija. Tim povodom GONG je predstavio novi internetski alat - Mozaik veza.

Galerija Predstavljena Mozaik veza (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) +0 Mozaik veza (Foto: screenshot/mozaikveza.hr)

Građani s par klikova mišem sada mogu pretraživati veze politički izloženih osoba.

Vezani članci Oriana Ivković Novomet iz GONG-a GONG: Hrvatski sabor jedini je parlament u EU-u koji već godinu dana ne objavljuje kako je glasao koji zastupnik. ''Imamo pravo znati'' Sporna donacija drniškom vrtiću Djeci u vrtiću poslali pogače s naljepnicom HDZ-a: "Namjera nam nije bila promidžba"

Alat je zamišljen kao tražilica podataka svih javnih baza poput sudskih registara, registara udruga, političkih stranaka, imovinskih kartica...

Osnivači ističu da su u izradi alata naišli na brojne prepreke jer tek svako 5 tijelo na svojim stranicama objavljuje podatake.

"Platforma omogućava da se na jednom mjestu pretraži nekoliko baza podataka, a u budućnosti nadamo se bit će ih još više, ukoliko zainteresirana javnost pomogne da se javni podaci uistinu otvore", rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

"Ono što je žalosno je zapravo da nema tog poticaja da se zapravo sa strane civilnog društva, akademske zajednice, novinara da se naprave slični alati. Ovo je zapravo jedan od rijetkih koji je uopće zapravo napravljen u ovih pet godina od kad je Hrvatska obvezna primjenjivati direktivu o otvaranju podataka", rekla je Anamarija Musa, povjerenica za informiranje.

Mozaik veza (Foto: screenshot/mozaikveza.hr) Predstavljena Mozaik veza (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Na samoj stranici mozaikveza.hr ovako su objasnili o čemu se radi:

"Mozaik veza je alat koji omogućuje istraživačkim novinarima, aktivistima i zainteresiranoj javnosti istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i veza s drugim pravnim i fizički osobama, na temelju podataka preuzetih iz registara i baza javnih tijela.

Mozaik veza omogućuje pretragu, filtriranje i vizualizaciju traženih podataka uz korištenje naprednih softverskih alata".
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju