Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi alat

Mozaik veza: S nekoliko klikova mišem pretražite veze politički izloženih osoba

Mozaik veza (Foto: screenshot/mozaikveza.hr)
Mozaik veza (Foto: screenshot/mozaikveza.hr) screenshot/mozaikveza.hr
Aktualno Galerija +0 Mozaik veza (Foto: screenshot/mozaikveza.hr) Galerija 1/1 >>
Međunarodni je dan prava na pristup informacija. Tim povodom GONG je predstavio novi internetski alat - Mozaik veza.

Građani s par klikova mišem sada mogu pretraživati veze politički izloženih osoba.

Pročitajte i ovo Karta izbornih jedinica u Zagrebu Jedini podijeljeni grad Živite u Zagrebu i ne znate kojoj izbornoj jedinici pripadate? Napravljena interaktivna karta koja vam u tome može pomoći Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora"

Alat je zamišljen kao tražilica podataka svih javnih baza poput sudskih registara, registara udruga, političkih stranaka, imovinskih kartica...

Osnivači ističu da su u izradi alata naišli na brojne prepreke jer tek svako 5 tijelo na svojim stranicama objavljuje podatake.

"Platforma omogućava da se na jednom mjestu pretraži nekoliko baza podataka, a u budućnosti nadamo se bit će ih još više, ukoliko zainteresirana javnost pomogne da se javni podaci uistinu otvore", rekla je Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a.

"Ono što je žalosno je zapravo da nema tog poticaja da se zapravo sa strane civilnog društva, akademske zajednice, novinara da se naprave slični alati. Ovo je zapravo jedan od rijetkih koji je uopće zapravo napravljen u ovih pet godina od kad je Hrvatska obvezna primjenjivati direktivu o otvaranju podataka", rekla je Anamarija Musa, povjerenica za informiranje.

Na samoj stranici mozaikveza.hr ovako su objasnili o čemu se radi:

"Mozaik veza je alat koji omogućuje istraživačkim novinarima, aktivistima i zainteresiranoj javnosti istraživanje međusobnih veza politički izloženih osoba, kao i veza s drugim pravnim i fizički osobama, na temelju podataka preuzetih iz registara i baza javnih tijela.

Mozaik veza omogućuje pretragu, filtriranje i vizualizaciju traženih podataka uz korištenje naprednih softverskih alata".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene