Gradilište mosta Čiovo avetinjski je pusto. Da nije nekoliko zaostalih radnika, već bi vjerojatno krenula pljačka vrijedne imovine. Viadukt je prošlu zimu počeo propadati, a ovih je dana završio u stečaju.


Most od 547 metara ispao je tako golem problem. Započet u zimu 2015. most je jedva negdje na pola puta do dovršetka.

Vezani članci Pored mosta Čiovo osvanuo grafit s prijedlogom promjena imena (Foto: Dnevnik.hr) Samo dva dana nakon otvaranja pored mosta Čiovo osvanuo veliki grafit Otvoren most Čiovo (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) - 1 Most Čiovo i službeno otvoren, lokalno stanovništvo slavi i konačni kraj prometnih gužvi

Sav promet na Čiovo odvija se starim mostom, zbog čega nastaju paklene gužve.

I gradonačelnik Trogira vozi se zbog toga motorom.

Nakon što su ovih dana za izvođača izabrani Poduzeće za ceste i Strabag, čeka se još 13 dana do isteka žalbenog roka. Drugi ponuđač Pomgrad, Zagreb Montaža i Đuro Đaković poručuju nam da još pregledavaju dokumentaciju i još nisu odlučili hoće li se žaliti. A krenu li žalbe, manja je i mogućnost da most bude gotov do ljeta. Mnogi su Trogirani skeptični.

Ministar iznerviran pitanjima

S druge strane, ministra prometa lako iznerviraju pitanja o mostu.

Investitor, Hrvatske ceste ističu da je budući izvođač dužan o svom trošku ukloniti s gradilišta opremu Viadukta.

Nema više nade za Viadukt koji je dužan čak i besplatno ustupiti novom izvođaču dio opreme, točnije dizalicu na moru.

Još uvijek je sve neizvjesno

S gradilišta mosta u Dnevniku Nove TV javila se reporterka Sofija Preljvukić.

''Neki stručnjaci iz građevinske struke smatraju da je teško izvedivo da most bude gotov do ljeta, osobito ako krenu žalbe ovih izvođača koji nisu prihvaćeni. Neki su isticali kako još ni Viadukt nije pomaknuo svoju opremu odavde, a kako su u stečaju pitanje i tko će to sve razmontirati i odnijeti, no od investitora Hrvatskih cesta čuli smo kako je zapravo onaj tko dobije posao dužan sam organizirati uklanjanje opreme. Dio će Viadukt morati i ostaviti, to je prije svega ta velika dizalica na moru koju bi vjerujemo bilo zaista teško uklanjati i postavljati novu. Tako je bilo utvrđeno u ranijem ugovoru, ako dođe do prekida posla, da je Viadukt dužan ostaviti taj dio opreme. No Trogirani se ne bi trebali zamarati poslovnim problemima poduzeća. Novac iz Europskih fondova za most je stigao, nadali su se mostu već proteklog ljeta, a sada je još uvijek sve neizvjesno“, izvijestila je Preljvukić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr