Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za novinare

Most objavio više od 50 razloga za smjenu Kujundžića. Petrov: "Zna li on na kojem se mjestu nalazi i koji je njegov posao?"

Konferencija za medije - Most (Screenshot: Nova TV)
Konferencija za medije - Most (Screenshot: Nova TV)
Aktualno Galerija +0 Konferencija za medije - Most (Screenshot: Nova TV) Galerija 1/1 >>
Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Saboru predstavio je Mostovih 50 razloga za smjenu ministra Kujundžića. Božo Petrov i Ines Strenja Linić kažu kako se ne boje najave da bi mogli ostati bez licence.

Stručni savjet Mosta za zdravstvo pripremio je više od 50 razloga za opoziv ministra zdravstva Milana Kujundžića. "Od dana otkad smo rekli da ćemo krenuti u opoziv ministra Kujundžića, osim ako predsjednik Vlade povuče konačno jedini racionalni, zreli i odgovorni potez, a to je da sam uruči otkaz Kujundžiću, od tog dana, 14. kolovoza, mi smo isticali upravo ovih više od 50 razloga zbog kojih je potrebno da ministar Kujundžić odstupi s tog mjesta", kazao je saborski zastupnik Mosta Božo Petrov.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

"Kujundžić je propustio omogućiti liječnicima obiteljske medicine i drugim liječnicima, ali i drugim zdravstvenim radnicima osnivanje privatne prakse temeljem ugovora s osiguravateljima na ekonomski održivoj razini kako bi građani imali potrebnu dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Propustio je ojačati uloge Domova zdravlja i osnažiti funkcioninalnost primarne zaštite i pružanje osnovne laboratorijske dijagnostike", dodao je Petrov.

Oporba za opoziv Kujundžića

Kazao je kako se čuo s predstavnicima oporbenih saborskih klubova te da su svi načelno podržali opoziv ministra Kujundžića, a u srijedu bi se trebao održati sastanak na kojemu će se dogovoriti detaljnije o tom problemu.

Komentirao je i najavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da će tražiti ukidanje njegove licence: "Ajmo reć da se tresem. Bijednik i jadnik ja. Mislim da bi gospodin Kujundžić trebao znati nakon toliko godina iskustva kako je liječenje pacijenata u bolnici, a organizacija i menadžment rada u ministarstvu, a s obzirom na njegove postupke i komunikaciju koju je ponudio, ja sam u dilemi zna li on na kojem se mjestu nalazi i koji je njegov posao."

Smjenu traže zbog "nečinjenja"

Zahtjev Mosta za smjenom ministra bio je zbog "nečinjenja". Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić kaže kako je ministar trebao voditi zdravstvo i reforme u njemu, no to se nije dogodilo. Navodi kako su u Mostu izbrojali 52 točke po kojima bi ministar zdravstva Milan Kujundžić trebao odstupiti s mjesta ministra.

Strenja Linić navodi kako bi u Hitnoj medicini trebali biti samo Timovi 1, timovi s liječnikom, obučeni da provode hitnu pomoć i spase život. Dodaje kako je bitna edukacija liječnika, i u vozilima hitne pomoći, i u vojnim helikopterima koji spašavaju pacijente u hitnim situacijama. Posebno bitnima smatra dežurstva liječnika specijalista u danima vikenda i blagdana kako bi zdravstvena zaštita bila dostupna svim pacijentima sve dane u tjednu. Ista je stvar i s dežurnim ljekarnama, tvrdi Strenja Linić: "Dežurna ljekarna bitna je i u Gospiću, a ne da se po lijek mora ići u Zadar." Od ostalih projekata nabrojila je i splitsku barokomoru, koja bi mogla spasiti desetke života ronilaca.

Strenja Linić kazala je kako smatra da živimo u demokratskoj državi u kojoj saborski zastupnici smiju reći što ne valja. "Pod prijetnjom gubitka licence i nemogućnosti rada u Hrvatskoj, sve je to premala cijena ako bi ovaj naš istup i zahtjev za promjenom barem dijela ovih točaka promijenio hrvatsko zdravstvo", kazala je dodavši kako o njoj mogu govoriti samo njezini pacijenti. Očekuje ministrovu tužbu, ali očekuje i odbacivanje te tužbe.

"Bez poticajnih mjera za studente i specijalizante"

Ivan Bekavac, voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo, kazao je kako je nezadovoljan radom Hitne medicine. "Riječ je o tome da građani Hrvatske nemaju jednako dostupnu i jednako kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u djelatnosti Hitne medicine", kazao je navodeći primjere Istre i Slavonije. Kako je rekao, u Istri se hitna pomoć čeka sat vremena, dok je u Slavoniji to vrijeme nešto kraće. Dodaje kako suvremene svjetske statistike govore o tek desetak minuta na čekanje hitne pomoći u kojima se pacijentu može kvalitetno pomoći.

Na konferenciji su nabrojeni projekti kojim bi se, kako navode u Mostu, poboljšala kvaliteta i dostupnost zdravstvene zaštite građanima Hrvatske, ali i olakšalo studentima i specijalizantima njihovo obrazovanje i edukacija, a koje je ministar zdravstva Milan Kujundžić propustio realizirati. Bekavac tvrdi kako je propušteno smanjivanje listi čekanja informatizacijom centralnih naručivanja što osjete pacijenti.

"Propustio je donijeti i provesti poticajne mjere ostanka zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, poput omogućavanja nagrađivanja zdravstvenih radnika istaknutih većim radnim doprinosom. Propustio je zauzeti se u Vladi za materijalna i nematerijalna prava zdravstvenih radnika: stan, jaslice, vrtić, škole, stipendije pripravnicima i specijalizantima, novčanu potporu zdravstvenim radnicima za rad u manje razvijenim područjima RH, propustio je urediti uvjete za beneficirani radni staž u skladu s propisima EU-a, propustio je pripremiti i provesti rješenja temeljem kojih cjelokupni rad ulazi u mirovinski staž. Podsjećam da se u Hrvatskoj odrade milijuni prekovremenih sati koji ne ulaže u radni staž zaposlenicima", dodao je Ivan Bekavac.

Mostovi zastupnici o Uljaniku i 3. maju

Čelnik Mosta Božo Petrov je kao odgovorne za situaciju u hrvatskoj brodogradnji prozvao dosadašnje vlade i uprave te istaknuo da bi Uljanik i 3. maj, u kojima je danas počeo štrajk, trebali pronaći strateškog partnera na privatnom tržištu. "Država je na restrukturiranje i sanaciju brodogradilišta već potrošila oko 30 milijardi kuna poreznih obveznika, a već sada se zna da će postojeće narudžbe kasniti i da će se plaćati penali", ustvrdio je Petrov na konferenciji za novinare koju su u Saboru održali saborski zastupnici Mosta vezano uz stanje u sustavu zdravstva.

Po njemu, rješenje je da Uljanik i slične kompanije pronalaskom strateškog partnera na privatnom tržištu pokažu dosadašnjim upravama i vladama kako se može preživjeti ako se kvalitetno radi i racionalno odnosi prema financijama i poslu. U suprotnom, nakon jednoga 'lex Uljanik' imat ćemo 'lex uljanik 2'. "I onda ćete mi reći da su te uprave i te vlade odradile posao kako treba. Nisu", rekao je čelnik Mosta.

Istaknuo je da će uvijek biti pobornik borbe za radna mjesta i spašavanja druge najkompleksnije industrijske grane u Hrvatskoj zbog znanja, vještina i tehnologije kojom u ovom trenutku raspolažemo, no i da sada u tim pokušajima nema kome dati podršku. "Kome ćete dati podršku. Zar ovima koji su je već jednom iskoristili i na kraju stvorili konzultantske usluge i milijune kuna izvukli iz takve kompanije. S ovakvim vladama i upravama i svim onim 'igricama iza', naravno da će se još 30 milijardi kuna prosuti", rekao je Petrov.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić uzrok problema vidi u tome što je Uljanik, koji je u jednom trenutku spasio 3. maj, iz tog riječkog brodogradilišta kasnije izvukao većinu novca dobivenog u sanaciji. "Svi ti silni milijuni su izvučeni i ne mogu se vratiti u 3. maj, a to je tvrtka od koje žive tisuće obitelji. Mislim da su tu političke elite odradile svoju priču i 3. maj je na koljenima prvenstveno zbog toga što je Uljanik učinio i što je izvukao iz njega", rekla je Strenja Linić poručivši da to sada trebaju razriješiti "oni koji su bili dijelom te priče s brodogradnjom u 3. maju i Uljaniku". (Hina, M.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene