Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bucanj od 100 kila

VIDEO: Morska neman u Rječini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ravnatelj prirodoslovnog muzeja Marin Kirinčić u plićaku na riječkim Pećinama spazio je neobičnu ribu te shvatio da je riječ o stotinjak kilograma teškom i metar dugačkom bucnju.

Ispod nevelike peraje u plićaku se krila morska grdosija koja je puno rjeđi gost naših krajeva od morskog psa. Marin Kirinčić prepoznao je velikog bucnja, najtežu ribu koštunjaču na svijetu koja je vrlo rijetko viđena u Jadranu.

Pročitajte i ovo Riba Pojas - 1 riba pojas Iznimno rijedak susret s ogromnom ribom, morskim čudovištem: U Jadranu je viđena tek 3 puta, a u cijelom Sredozemlju samo 60 Slika nije dostupna Nešto ga nagoni... VIDEO: Bucanj se opet vratio u Rječinu

Pećine je posjetio primjerak od stotinjak kilograma i metar dužine. 'Na Jadranu bucnja primijetite možda jedanput na godinu i to uvijek u dubokom moru', rekao je Kiričić.

>> FOTO: Jadran prepun morskih pasa i kitova

Bucanj može težiti i do dvije tone i narasti do četiri metra. Veliki bucanj neobična je riba koja sliči na riblju glavu na koju je nasađen rep, a kojoj nedostaje čitav trup .Koža joj je debela i elastična te nema ljusaka, a često je obrasla raznim nametnicima.

Još uvijek nije poznato kako i zašto je ova egzotična riba zalutala u slatku deltu rijeke Rječine. Veliki bucanj živi u tropskim i toplijim morima, hrani se meduzama, a dulji boravak na temperaturama ispod 12 Celzijevih stupnjeva može ga ubiti.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene