Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sabor raspravlja o povjerenju Mornaru

Mornar pred zastupnicima: Novi ministar mora unijeti i nešto svoje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu danas raspravlja o prijedlogu imenovanja novog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara.

Kandidata za ministra kratko je predstavio premijer Zoran Milanović istaknuvši da je riječ o stručnjaku i uglednom znanstveniku, "dekanu jedne od najboljih škola u ovim krajevima, ponosa našeg obrazovnog sustava, koji je prema svim kriterijima i mišljenjima radio uspješno".

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra

Zahvalio je prethodnom ministru Željku Jovanoviću koji je, smatra Milanović, imao težak posao i nailazio na otpore u politici i društvu u pokušaju da uvede "standarde koji danas predstavljaju nekakav srednji standard u Europi".

Josipović o rekonstrukciji Vlade: 'Varga i Mornar dat će novi impuls'

"Logika je da novi ministar nastavi s tim poslom, ali i da unese nešto svoje", kazao je Milanović te ocijenio da ima razloga da se Mornaru čestita na imenovanju, "jer je svatko tko u civiliziranom društvu ima mogućnost dati svoj doprinos promjenama sretan čovjek".

Mornar je uvodno otkrio kako mu je premijerov poziv da se prihvati ministarske funkcije bio iznenađenje, ali tu funkciju, iako mu je osobno opterećenje, nije mogao odbiti.

"Pokušao sam naći osobne pluseve, nisam našao ni jednog, ali budući da sam javno istupao i ukazivao na nelogičnosti i nedostatke sustava, sam sebe ne bih mogao pogledati u ogledalu da sam ovu ponudu odbio", rekao je Mornar.

U nastavku sjednice, Mornar je odgovarao na pitanja zastupnika.

'Prvi potez bit će mi razgovor s Bozanićem i Puljićem'

Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar najavio je danas pred nadležnim saborskim odborom da će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja.

Mornar je time odgovorio na pitanja HDZ-ova zastupnika Gorana Marića što misli o vjeronauku, zdravstvenom i građanskom odgoju, te ocjenjivanju učenika na polugodištu.

"Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima", rekao je Mornar.

Uvjeren je da je kurikulum zdravstvenog odgoja dobar, a prijeporno je svega nekoliko rečenica ili poglavlja o kojima se, kaže, može diskutirati s udrugama i crkvom. Mornar smatra da predloženi građanski odgoj sadrži dobre teme, a sva otvorena pitanja mogu se kvalitetno riješiti kroz dijalog.

"Osobno mislim da novi predmet u ionako prenatrpanom kurikulumu nije prihvatljiv. Sadržaj da, ali tek kad se kurikulum rastereti svih viškova", rekao je Mornar. Kad je riječ o ocjenjivanju na polugodištu, podsjetio je kako je osobno bio izrazito protiv njegova ukidanja.

"Ako se pokaže da su učenici zbog toga bolji i kvalitetniji, neka ovako ostane, no ako je ukidanje ocjenjivanja dovelo do slabijeg znanja, protiv sam toga", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene