Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svađe i napetosti u odnosima između Hrvatske i Srbije donijele su korist barem jednoj bosanskohercegovačkoj tvrtki i to onoj koja proizvodi streljivo i koja je zahvaljujući prijeporima na relaciji Zagreb-Beograd postala važan dobavljač za Hrvatsku vojsku (HV) prenio je sarajevski "Dnevni avaz".


Tvornica streljiva "Igman" iz Konjica dobila je posao vrijedan oko 1,2 milijuna konvertibilnih maraka (oko 600 tisuća eura) čiji je naručitelj Ministarstvo obrane Hrvatske (MORH) a riječ je o isporuci vježbovnih metaka.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" MORH, zgrada Sućut MORH-a i HV-a povodom smrti dva vojnika te vojnog analitičara Jana Ivanjeka: ''Ljubav prema Hrvatskoj vojsci nešto je po čemu ćemo ga svi zauvijek pamtiti''

Konjička tvornica "uskočila" je u ovaj posao jer Hrvatska nije željela prihvatiti ponudu što ju je temeljem javnog natječaja dala tvrtka "Prvi partizan" iz Užica.

Pitanje nabavke vježbovnog streljiva za potrebe HV-a tako je ostalo nerješeno još od 2015. godine, a kad je zaprijetila nestašica MORH se odlučio na izravnu pogodbu s "Igmanom".

"Kupac je došao na prijem i roba je otpremljena prije Nove godine. Što se nas tiče, ništa nije bilo skriveno", kazao je direktor "Igmana" Džahid Muratbegović.

Iz Konjica je tako u Hrvatsku otpremljeno ukupno pet milijuna metaka a riječ je o manevarskom ali i bojnom streljivu za jurišne i snajperske puške koje se rabe radi uvježbavanja pripadnika HV-a.

Muratbegović je kazao kako je posao s MORH-om bio tek jedan u nizu koji dokazuju kvalitetu i potencijal vojne industrije u BiH.

Dodao je kako su svi kapacteti "Igmana" angažirani a zahtjevi kupaca iz inozemstva neprestano pristižu pa u Konjicu planiraju proširiti pogone za proizvodnju streljiva. (Hina)