Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MORH povećava proračun

HRVATSKA DOBIVA NOVU STRATEGIJU NACIONALNE SIGURNOSTI Postojeća je zastarjela i neadekvatna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova strategija nacionalne sigurnosti i novi Zakon o sustavu nacionalne sigurnosti trebali bi biti gotovi do travnja iduće godine, a potom bi se, nakon javne rasprave, u lipnju ili srpnju trebali uputiti u vladinu i saborsku proceduru, doznaje se od izvora u Ministarstvu obrane (MORH).

U MORH-u ističu kako postojeća strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. nije više u skladu s aktualnim uvjetima, zastarjela je i nije u skladu omogućiti brzo donošenje odluka i njihovu provedbu u kriznim situacijama.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Kao temeljni cilj navode redefiniranje koncepta nacionalne sigurnosti kroz novu strategiju i Zakon o sustavu nacionalne sigurnosti, koji će u skladu s postojećim vanjskim, unutarnjim i drugim promjenama i okolnostima štititi vitalne nacionalne interese, kao i državni teritorij, promovirati temeljne vrijednosti hrvatskog društva, i sigurnost svih građana.

Nacionalna sigurnost nadstranačko je pitanje i traži politički i društveni konsenzus

U MORH-u naglašavaju kako je riječ o nadstranačkom pitanju, jer nacionalna sigurnost traži politički konsenzus svih stranaka, ali i društveni konsenzus. Nova Strategija napravit će iskorak i tu je potrebno osloboditi se ograničenja te uključiti sve sfere društva, tvrde i dodaju da razne ugroze i opasnosti traže "uvezivanje" svih službi i organizaciju nadležnih za sigurnost države i građana.

Izražavaju zadovoljstvo što je u državnom proračunu za 2017 godinu predviđeno povećanje obrambenog proračuna od 9 posto, a riječ je iznosu od 4,385 milijardi kuna. Ta proračunska izdvajanja sada iznose oko 1,23 posto BDP-a i još nisu unutar standarda NATO-a od 2 posto, ali su u MORH-u zadovoljni trendom i projekcijama za iduće godine, koje također predviđaju rast vojnog proračuna.

Tako je u 2018. godini plan da vojni proračun poraste na 4,58 milijardi kuna. Takvo povećanje, očekuju u MORH-u, omogućit će nastavak procesa modernizacije i opremanja, ali i poboljšanje uvjeta rada vojnika, dočasnika i časnika te vojnih službenika i namještenika. To se, primjerice, odnosi na poboljšanje svih kapaciteta u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji, novi kompleks borbenog dvojca HRZ-a u zrakoplovnoj bazi Pleso, ali i na povećane subvencije za prehranu vojnika, povećane subvencije za ugovorne vojnike, kao i povećanje naknade dragovoljnim ročnicima sa 1190 kuna na 2000 kuna.

Uskoro iz Njemačke prva samohodna haubica PzH 2000

Što se tiče opremanja, u MORH-u navode kako bi se uskoro iz Njemačke trebala isporučiti prva opremljena samohodna haubica PzH 2000, predstavljena lani na vojnom mimohodu u Zagrebu, a planirani rok izvršenja tog projekta je 2018. godina. Unatoč kašnjenju od godinu dana očekuje se i izgradnja prvog od pet obalnih ophodnih brodova za HRM, a projekt opremanja američkim helikopterima Kiowa Warior završen je prije nekoliko dana, a u idućoj godini slijedi obuka.

U tijeku je natječaj za osam topova 30 mm (oružanih stanica), kojima će se opremiti borbeno vozilo "Patria", a nastavit će se projekt opremanja jurišnom puškom VHS domaće proizvodnje, kalibra 5,56 mm, te strojnicama kalibra 7,62 mm, ističu u MORH-u.

Navode i kako bi se 2017. trebala donijeti odluka o nabavi novog borbenog zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, koji bi zamijenio postojeće zrakoplove tipa MiG 21, koji su u uporabi od Domovinskog rata, a nakon opremanja rok trajanja im ističe 2024 godine. Napominju kako je MORH još 2015. izradilo studiju sa zaključkom da treba nastaviti s razvojem HRZ-a i zadržati borbeno zrakoplovstvo.

U 2016 se nije učinilo ništa po tom pitanju i ta se odluka treba donijeti iduće godine. I to MORH smatra nadstranačkim pitanjem, gdje je potreban konsenzus jer je riječ o dugoročnom projektu kojim će se baviti i sljedeće vlade. O kojem tipu novog zrakoplova je riječ odlučit će politika, kažu u Ministarstvu obrane. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene