Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantna situacija

KATASTROFA NA HVARU U vodovodnim cijevima ima vode za sat do dva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istočni dio Hvara, mjesta Sućuraj, Bogomolje i Selca dobili su jutros 225 prostornih metara vode koju im je vodonoscem dopremio MORH, a do kraja dana, kako se doznaje od načelnika Sućurja, iz Ploča ili Splita trebao bi stići još jedan vodonosac s 300 kubičnih metara.

19:20 - Tijekom poslijepodneva situacija s vodom dodatno se zakomplicirala. Stanje na terenu komentirao je predsjednik DVD-a općine Sućuraj, Zvonimir Rudan koji je kazao da mjesto Sućuraj ima dosta vode za sljedeća 2 do 3 sata.

Pročitajte i ovo MORH Velika obljetnica Važna obavijest MORH-a za sve građane Zagreba Općinski kazneni sud u Zagrebu Nasilje Stigla presuda: Djelatnik MORH-a udario izvanbračnu suprugu nakon čega je glavom lupila u štok

'U 23 sata trebao bi uploviti vodonosac iz Lore kako bi mjesto Sućuraj održao na životu. Što se tiče mjesta Bogomolje, vatrogasci iz DVD-a Hvar, Starigrad i Jelsa čitav dan pomažu u snabdjevanju Bogomolja', kazao je Rudan.

Dodao je kako je u Makarskoj tijekom dana obstavljen protok vode te kako u vodovodnim cijevima ima vode za sat do dva.

'DVD sa svojim cisternama i kolegama s otoka Hvara može održavati na životu jo koji dan, no treba poduzeti više od ovoga. Situacija je alarmantna, ne daj Bože da izbije neki požar jer mi nemao ni 10 kubika vode', rekao je Rudan.

Kao trajno rješenje vidi poboljšanje protoka vode iz Makarskog vodovoda iz Makarske u bazen u mjestu Sućuraj te vodovodnog sustava u mjestu Bogomolje.

16:30 - Načelnik Sućurja Ivan Slavić rekao je da s isporukom vode ima teškoća zbog tehničkog problema na cijevima kojima teče iz Živogošća prema Maloj Dubi i Sućurju. Ta su mjesta ostala bez vode u subotu oko 10 sati zbog čega su se najviše bunili turisti. Cijev koja vodu "doprema" do Sućurja na višoj je razini, zbog čega zna pasti tlak, objasnio je Slavić.

"Prije sedam godina dogodila se ista stvar, a riješilo se tako što se ulagalo u protoke vode. Čini se da smo mi Vodovodu iz Makarske beznačajni za bilo kakva ulaganja jer u sekundi trošimo maksimalno osam litara vode.

Zasad nemamo nikakva alternativna rješenja. Imamo nekoliko bunara u Bogomolji, no ta voda nije za piće. Stanovnici, kojih je u tri mjesta petstotinjak, te još 2000 turista i vlasnika vikendica privremeno su se snašli kupujući vodu za piće", rekao je načelnik Slavić.

'Ne sabotiramo Hvar. Potrošnja vode je iznad očekivane'

Ocijenio je da je riječ o nepažnji grada Makarske, kojemu Hvarani zamjeraju što ih o problemu nije pravodobno obavijestio da se mogu dobro pripremiti. Dodao je da ih "ostavili na suhom" te kako bi još bili bez vode da osobno nije tražio da je MORH doveze.

"Čuo sam da me gradonačelnik Makarske Toni Bilić proziva i optužuje da sam sve ispolitizirao, no mogu mu reći da se ovdje ne radi ni o kakvoj politici. Vodu trebaju svi ljudi bez obzira na to gdje pripadali. Predlažem da se hvarska cijev stavi u razinu s cijevima koje idu prema Drveniku i Gradcu. Onda bi svi dijelili istu sudbinu. Ovako je najlakše isključiti nas", zaključio je načelnik Slavić.

Pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Jozo Markić izjavio je da kroz sustav regionalnog vodovoda propuštaju maksimalne količine vode. "Vodovod prema Hvaru nije zatvoren, u pitanju je tehnički problem vodoopskrbnog sustava i prevelika potrošnja vode jer isti vodovod opskrbljuje Makarsko primorje i istočni dio otoka Hvara", rekao je pomoćnik direktora makarskog Vodovoda Jozo Markić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene