Na Vojnom poligonu Gašincima predstavljena su u petak borbena oklopna i terenska vozila Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), a kako je rekao direktor Glavnog stožera Oružanih snaga, general pukovnik Dragutin Repinc, cilj je bio da se javnosti pokažu vozila koja su ušla i ulaze u operativnu uporabu OSRH.


"S tim vozilima Oružane snage RH su puno dobile, prije svega u ispunjavanju ciljeva sposobnosti NATO-saveza, a to je uvijek vezano uz povećanje pokretljivosti, zaštite ljudi i povećanje vatrene moći. Smatramo da ćemo s ovim vozilima i u skladu s dugoročnim planom razvoja OSRH ostvariti da naš vojnik bude spremniji, sposobniji, zaštićeniji i jači na bojištu", rekao je general pukovnik Dragutin Repinc.

Vezani članci Hrvatska vojska - 2 Ministarstvo obrane raspisalo veliki natječaj: Pogledajte koja se radna mjesta nude i koji su uvjeti Mario Banožić MORH ekspresno uzvratio: "Kaos koji radi više od godinu dana predsjednik pokušava prikriti lažima"

Istaknuo je kako je prema tom planu predviđeno da imamo dvije gardijske brigade kao temelj za obranu suvereniteta, integriteta i neovisnosti RH.

MORH nabavlja metke, granate, bombe i eksploziv u vrijednosti 13 milijuna kuna

"One su organizirane tako da imamo sedam bojni. Jedna bojna u Slavoniji će biti oklopna, s tenkovima M84, dvije bojne opremljene oklopnim borbenim vozilima M80, tri bojne sa 42 patrije, a 4. bojna 'Vukovi' će biti opremljena vozilima M-ATV. Tako smo riješili da svih sedam postrojba budu opremljene sustavima koji im pružaju sposobnosti koje su nam potrebne", rekao je general pukovnik Dragutin Repinc.

Sva ova vozila su novije generacije i pridonose povećanju operativnih sposobnosti snaga i ispunjavanju zacrtanih ciljeva sposobnosti u smislu opremanja OSRH.

Riječ je o oklopnim vozilima 'Patria' - sanitetskom, logističkom, zapovjednom i borbenom, vozilima za prijevoz osoba i opreme u terenskim uvjetima (MRAP MAXX PRO), taktičko-terenskim vozilima, sanitetskom vozilu (HAGA), lakom višenamjenskom terenskom vozilu visoke pokretljivosti (HMMWV) i lakom oklopnom višenamjenskom vozilu (IVECO LMV). Osim borbenih vozila, novinari su mogli vidjeti i dio komunikacijsko-informacijskih sustava i kompletne suvremene opreme vojnika. Vozilima i opremom uglavnom se koriste snage kopnene vojske - Zapovjedništvo za potporu, Pukovnija vojne policije i Zapovjedništvo specijalnih snaga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju