Gusta bijela pjena prekrila je danas more u splitskoj sjevernoj luci nakon što se u jednom od silosa aktivirao protupožarni sustav. Inspekcije su izašle na teren i tek će utvrditi ima li opasnosti za okoliš. Stanovnici Vranjica upozoravaju na stalna zagađenja mora i zraka, zbog čega su prije dva tjedna prosvjedovali.

Galerija


Kako je župan Blaženko Boban izjavio za Hinu, do toga je došlo nakon što se u silosu u Sjevernoj luci iznenada aktivirao protupožarni sustav zbog čega su sada na terenu inspektori Lučke uprave i Lučke kapetanije te inspektori Zaštite okoliša.

Vezani članci Sudar brodova na Mediteranu (Foto: AFP PHOTO / MARINE NATIONALE) - 1 Velika havarija na Mediteranu: Nakon sudara brodova morem se širi mrlja duga 20 kilometara Slika nije dostupna Od minus 25 do plus 15: Na isti dan u dvije godine 40 stupnjeva razlike u jednom hrvatskom gradu

"Za sada se utvrđuje sastav pjene, no ne bi trebao biti ekološki opasan s obzirom da se radi o protupožarnom sustavu koji je predviđen za gašenje požara na moru. No, ipak treba pričekati i vidjeti što će analize pokazati", kratko je rekao župan Boban.

"Moja djeca su mislila da je snijeg i veselili su se, a meni baš nije bilo do veselja jer sam shvatila da to zaista nije snijeg nego još jedno u nizu onečišćenja“, kazala je Branimira Mikelić-Vitasović.

I prije dva tjedna more u Vranjicu je bilo zagađeno, a prije tri mjeseca je bilo prekriveno velikom naftnom mrljom. Zagađenje mora nažalost Vranjičanima su postala svakodnevnica zbog kojih se boje da bi se to moglo odraziti na njihovo zdravlje.

"To se ponavlja svaki put tako, da se zatvaraju oči pred našim problemima, a nama je ovdje sve teže i teže živjeti“, rekao je Pino Ivić, Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti".

Upravo zato građanska inicijativa 'Mjesto koje hoće živjeti' održala je prije dvadesetak dana prosvjed u kojem su se minutu prije podneva svojim brodicama okupili ispred Sjeverne luke. Istodobno su Vranjičani izašli s transparentima na obalu odakle su poručili da im je dosta zagađenja tražeći od odgovornih da nešto poduzmu jer tim učestalim ekocidima nisu samo ugroženi oni već i žitelji Kaštelanskog zaljeva.

"Vrlo grubo sve to izgleda i ja ovim putem na neki način i pozivam i prozivam isto kao i inicijativa iz Vranjica inspekcije da djeluju brže, efikasnije, ažurnije“, kaže Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr