Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski je MOL objavio da će uskoro preispitiati svoju ulogu u Ini te da hrvatsku državu vidi kao potencijalnog kupca Ininih dionica, makar tvrdi da Hrvatska zbog kršenja ugovora iz 2009. nema pravo prvokupa.


Nakon što je mađarska vlada kao najveći pojedinačni dioničar upravi MOL-a jučer naložila da napravi reviziju portfelja i, ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, danas se priopćenjem oglasio MOL.

>> Pusić: Nedolazak mađarskog šefa diplomacije nije pljuska Hrvatskoj

Vezani članci INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema Slika nije dostupna Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine

'MOL grupa shvaća međunarodnu i političku relevantnost svojih hrvatskih investicija i značaj povezanih događaja u nedavnom periodu', navodi MOL i dodaje da neprekidno procjenjuje svoju stratešku imovinu, što uključuje i dionice Ine.

U mađarskoj naftnoj kompaniji tvrde da je protiv nje poduzet čitav niz 'neopravdanih poteza' s ciljem 'zastrašivanja kompanije i njezina direktora' te 'opstrukcije MOL-ova djelovanja u Hrvatskoj'.

Dodaju i da će u skoroj budućnosti preispitati svoju ulogu u Ini te ističu da zbog 'kršenja ugovora' potpisanih 2009. godine hrvatska strana više nema pravo prvokupa u slučaju da se MOL odluči za prodaju Ininih dionica.

'Bez obzira na to, MOL će se konzultirati s hrvatskom Vladom, koja je u više navrata već izrazila namjeru stjecanja operativne kontrole [nad Inom]. U tom smislu na hrvatsku državu gledamo kao na potencijalnog kupca', navodi MOL, obećavajući nove informacije kada to bude 'primjereno'.

U hrvatskoj Vladi nisu htjeli komentirati MOL-ovo priopćenje sve dok i službeno ne dobiju stav mađarske naftne kompanije.

Cijene MOL-ovih i Ininih dionica u padu

Inače, cijena MOL-ovih dionica na burzi u Budimpešti danas je izgubila 1,78 posto vrijednosti, čime je pala na najnižu razinu u posljednjih 16 mjeseci.

Na Zagrebačkoj burzi, pak, cijena dionice Ine potonula je 2,89 posto, na 4.120 kuna, razinu na kojoj je zadnji puta bila krajem kolovoza, uz promet od 177,5 tisuća kuna.

Pregovarački timovi hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a održali su 18. rujna prvi sastanak o međusobnim odnosima u Ini na kojem su, kako je tada priopćeno, razgovarali o načinu odvijanju pregovora i područjima o kojima će se pregovarati.

Vlada RH ima 44,84 posto dionica Ine, a MOL 49,1 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook