Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugovor kao da ne postoji

MOL 'opelješio' Hrvatsku za 6,2 milijarde dolara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaključak analize Inina poslovanja od 2009. godine jednostavan je - MOL-ovo upravljanje našom nafnom kompanijom Hrvatsku je navodno koštalo više od 6 milijardi dolara.

Dvije konzultantske firme, AT&Karney i Oil & Gas Consulting od strane hrvatske Vlade zamoljene su bile napraviti analizu kojom bi se ustanovila konkretna šteta koju je Ina pretrpjela od 2009. godine kada je tadašnja Vlada, na čelu s Ivom Sanaderom, upravljačka prava prenijela na mađarski MOL.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Njihova analiza na koncu je pokazala kako spomenuta šteta iznosi čak 6 milijardi i 200 milijuna dolara, piše Jutarnji list.

Opće je poznato, piše taj dnevni list, da MOL, otkako je preuzeo upravljanje Inom, nije ispunio poveći dio stavki iz ugovora. Umjesto da moderniziraju rafinerije i ulažu sredstva u istraživanje nafte i plina, što je i definirano dioničkim ugovorom iz 2003., MOL je smanjivao kapitalne investicije po stopi od čak 40 % godišnje.

Hoće li Vladino nadmudrivanje s MOL-om Ini izbiti milijardu kuna iz džepa?

Rezerve ugljikovodika smanjile su se za 23 posto, a proizvodnja za 30 posto. Samo u tom segmentu, Ina je izgubila 5,6 milijardi dolara. Da se modernizacija odvijala sukladno dioničarskom ugovoru Ina je, navodno, mogla zaraditi 564 milijuna dolara.

Prema istom ugovoru bilo je predviđeno i širenje Inina poslovanja na tržište jugoistočne Europe. Umjesto da na tržište zemalja regije uđe Ina, uletio je MOL, dakako, potpuno suprotno odredbama iz dioničarskog ugovora. U Ministarstvu gospodarstva izračunali su kako je taj potez MOL-a Hrvatsku koštao 1,5 posto BDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene