Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaključak analize Inina poslovanja od 2009. godine jednostavan je - MOL-ovo upravljanje našom nafnom kompanijom Hrvatsku je navodno koštalo više od 6 milijardi dolara.


Dvije konzultantske firme, AT&Karney i Oil & Gas Consulting od strane hrvatske Vlade zamoljene su bile napraviti analizu kojom bi se ustanovila konkretna šteta koju je Ina pretrpjela od 2009. godine kada je tadašnja Vlada, na čelu s Ivom Sanaderom, upravljačka prava prenijela na mađarski MOL.

Vezani članci Tomislav Ćorić - 3 Prije pet godina je Plenković najavio da će "INA biti vraćena u hrvatske ruke". Ćorić otkrio: "O svemu idući tjedan" Zgrada Ine INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija

Njihova analiza na koncu je pokazala kako spomenuta šteta iznosi čak 6 milijardi i 200 milijuna dolara, piše Jutarnji list.

Opće je poznato, piše taj dnevni list, da MOL, otkako je preuzeo upravljanje Inom, nije ispunio poveći dio stavki iz ugovora. Umjesto da moderniziraju rafinerije i ulažu sredstva u istraživanje nafte i plina, što je i definirano dioničkim ugovorom iz 2003., MOL je smanjivao kapitalne investicije po stopi od čak 40 % godišnje.

Hoće li Vladino nadmudrivanje s MOL-om Ini izbiti milijardu kuna iz džepa?

Rezerve ugljikovodika smanjile su se za 23 posto, a proizvodnja za 30 posto. Samo u tom segmentu, Ina je izgubila 5,6 milijardi dolara. Da se modernizacija odvijala sukladno dioničarskom ugovoru Ina je, navodno, mogla zaraditi 564 milijuna dolara.

Prema istom ugovoru bilo je predviđeno i širenje Inina poslovanja na tržište jugoistočne Europe. Umjesto da na tržište zemalja regije uđe Ina, uletio je MOL, dakako, potpuno suprotno odredbama iz dioničarskog ugovora. U Ministarstvu gospodarstva izračunali su kako je taj potez MOL-a Hrvatsku koštao 1,5 posto BDP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju