Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijaju optužbe

MOL o presudi: Ovaj slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ubrzo nakon izricanja nepravomoćne presude Ivi Sanaderu, prema kojoj je osuđen na 10 godina zatvora za slučajeve Hypo i INA-MOL, oglasili su se priopćenjem iz MOL Grupe.

Iz MOL Grupe ističu kako se radi o nepravomoćnoj presudi , ali i da cijeli slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj, nego sa INA-om i MOL-om.

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu Slika nije dostupna Nakon megaafere Član Uprave Ine dao ostavku: Bio je direktor korporativnih usluga, kasnije prešao u MOL grupu

'Nije nam dužnost komentirati današnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Kao najveći investitor u Hrvatskoj očito je da moramo poštovati tu presudu i sagledati ju kao odluku koju je donijelo nezavisno pravosudno tijelo Republike Hrvatske.

>> PRATITE UŽIVO Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

>> VIDEO Neprimjeren način iznošenja presude Sanaderu!

Međutim ne smijemo zaboraviti da je ovo inicijalna, nepravomoćna presuda. U više navrata smo kategorički odbili optužbe protiv MOL-a i to ćemo nastaviti činiti.

No smatramo da ovaj slučaj ima manje veze sa spomenutim kompanijama, a više s politikom u Hrvatskoj. Vjerujemo da se nitko ne može osuditi ako ne postoji ni motiv, ni zločin, niti dokaz. Naime, nije bio potreban poseban razlog zašto bi MOL kao najveći pojedinačni dioničar Ine preuzeo upravljanje kompanijom koju je trebalo spasiti od tehničkog bankrota.

>> Kajin: 'Tko je jamio, jamio je, ne može proći nekažnjeno!'

Naše namjere vezane za Inu ostaju iste: kao najveći strani investitor u Hrvatskoj želimo pridonijeti da INA bude još uspješnija i profitabilnija', navodi se u priopćenju.

Ugovor s MOL-om komentirali su i Dragutin Lesar, Zoran Vinković i Ruža Tomašić.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar i predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić smatraju da postoji mogućnost mijenjanja ugovora Ina-Mol u slučaju pravomoćnosti presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu, dok HDSSB-ov Zoran Vinković ne vjeruje da se taj ugovor, osim revolucijom, može mijenjati.

U reakcijama nakon današnje nepravomoćne, prvostupanjske presude na 10 godina zatvora zbog afere Hypo i Ina-MOL bivšem premijeru Ivi Sanaderu, laburist Dragutin Lesar rekao je da ako ova presuda bude potvrđena i u drugostupanjskom postupku, onda to budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

Na pitanje može li se današnjom presudom mijenjati ugovor Ina-Mol, Lesar je rekao kako zadnju riječ tu moraju dati stručnjaci međunarodnog prava.

'Presuda nije pravomoćna - za bilo koji pravni potez - pa ćemo prvo morati pričekati pravomoćnost. Ako je neki ugovor potpisan temeljem primanja ili davanja mita, po meni postoje osnove za pokretanje postupka izmjene ugovora Ina-Mol', ocijenio je Lesar.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić naglasila je kako bi trebalo uzeti sav novac, 'sve što je zaradio', poništiti ugovor s MOL-om, tako da se Ina vrati na početno stanje. 'Ako se kaže da je nezakonito rađeno, onda se mora vratiti na početno stanje', rekla je Tomašić dodavši kako sada treba krenuti i s drugim ratnim profiterima.

Zoran Vinković ne vjeruje, rekao je, da se ugovor Ina-Mol više može mijenjati. 'Šteta je za Hrvatsku napravljena, ukoliko ova presuda postane pravomoćna i ako se konačno dokaže da su navodi iz presude točni, ja ne vjerujem da se taj ugovor osim revolucijom može mijenjati', rekao je Vinković.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene