Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Kajin: 'Tko je jamio, jamio je, ne može proći nekažnjeno!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na nepravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu osvrnuli su se saborski zastupnici.

'Ovo je presuda bivšem političaru koji se drznuo osobno staviti ispred javnog, a na neki način to je i presuda svima u politici koji shvaćaju da politika: tko je jamio, jamio je, ne može proći nekažnjeno. I na taj način smo završili s jednim bivšim razdobljem. Nemojte misliti da je itko u ovoj sabornici zbog toga zadovoljan, bez obzira na kojoj je političkoj strani. Nitko u RH ne bi trebao biti zadovoljan. Ova presuda jako puno govori o nama i onima koji su mu dali svoj glas na izborima', rekao je saborski zastupnik Damir Kajin.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, Gordan Jandroković, Hrvoje Zekanović Veselo u Saboru Grmoja, Zekanović, Jandroković i - Gibonni: ''I svetica i kurva nije lako bit'' Slika nije dostupna Reakcije na presudu HDZ o Sanaderu: Ne prihvaćamo kolektivnu odgovornost

>> MOL o presudi: Ovaj slučaj ima više veze s politikom u Hrvatskoj

Presudu je komentirala i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koju su upitali i kakva će sada biti situacija s ugovorom, ali i međusobni odnosi Hrvatske i Mađarske. 'To sa presudom neće se sigurno tim temeljem dogovarati, presuda je prevomoćna obrana će se sigurno žaliti, ide posebni dio postupka. Kad je i pravomoća presuda je piotanje analize cijelog ugovora. To se sigurno neće raditi na temelju nepravomoćne sudske presude', rekla je Pusić.

'Nije naša dužnost da komentiramo nepravomoćne sudske presude, ali trebalo bi reći je da sam puno puta govorila o njegovom načinu vladanja, o posljedicama. Rijetko se to tko usudio i pisati o tome. Puno se toga moglo učiniti da se zaustavi takav način vladanja. Sad se moramo uhvatiti u koštac sa njegovim načinom vladanja koji još uvijek vrijedi u nekim jedinicama lokalne samouprave. Mislim da bi trebali promijeniti i kazneni zakon kao što to imaju Talijani', rekla je Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a.

>> PRATITE UŽIVO Sanaderu 10 godina zatvora: Ratni profiter i izdajica nacionalnih interesa!

'Ne komentiram nepravomoćnu sudsku presudu. Mogu reći da politika koja je vođena u Hrvatskoj zadnjih osam godina, koruptivna politika. Zbog toga su hrvatski građani u puno lošijoj poziciji nego bi bili da se taj javni posao obavljao pošteno', rekao je Igor Dragovan iz SDP-a.

'Čim netko završi pred sudom, postoji velika vjerojatnost da će biti osuđen za djela koja mu se stavljaju na teret. Ovdje su vrlo teške optužbe za bivšeg premijera, ne samo u ovom slučaju već i u nekoliko optužnica i treba prepustiti sudu da donese pravednu odluku', rekla je Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora.

'Ako ova presuda bude i drugostupanjski potvrđena, onda budi nadu za ozbiljnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj', rekao je Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih Laburista.

'Očekivao sam da će biti proglašen krivim, ali što se mene tiče, sigurno u tome nije bio sam', rekao je Marin Jujević iz SDP-a.

Banski dvori pomno su pratili izricanje presude i donose zaključke što će to značiti u pravnom i političkom smislu. Vlada Zorana Milanovića formirala je tim koji bi radio na izmjeni ugovora Ina-Mol, ali to nisu učinili Mađari. Za promjenu su bitne obje strane. Do izricanja pravomoćnosti presude Vlada neće ići na izmjenu ugovora, ali ako i krene u to, to će trajati godinama.

HDZ-ovi zastupnici suzdržani

HDZ-ovi zastupnici u Hrvatskom saboru danas su bili suzdržani u komentarima prvostupanjske presude zagrebačkog Županijskog suda bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu od deset godina zatvora za afere Ina-MOL i Hypo, poručivši kako je riječ tek o prvostupanjskoj presudi te kako ona nema veze s HDZ-om.

'Ovo je nepravomoćna presuda i zato je prerano komentirati je, bolje da pričekamo pravomoćnu presudu', izjavio je novinarima Davorin Mlakar dodavši kako ne može osobno reći da je, kada je riječ o presudi, išta očekivao. 'Sve je upućivalo na to da će presuda biti osuđujuća, no mislim da ova presuda zasada najviše šteti gospodinu Sanaderu, a ne HDZ-u', rekao je.

Zvonko Milas
ocijenio je kako presuda nema veze s HDZ-om, nit će štetiti stranci. 'Činjenica je da je to presuda Ivi Sanaderu i kao takvu uopće je ne bih komentirao, no mogu samo reći da ova presuda nema veze s HDZ-om niti će štetiti stranci', rekao je Milas novinarima dodavši kako je riječ o individualnoj presudi osobi koja je 'radila to što je radila'.

Na primjedbu novinara da je Ivo Sanader bio na čelu njegove stranke, Milas je uzvratio kako je Sanader bio i na čelu u države. 'Dakle, narod ga je izabrao', ustvrdio je dodavši, međutim, kako je Sanader radio to što je radio. 'HDZ ima toliko članova i ne možemo govoriti o tome što je radio Ivo Sanader preko HDZ-a. On je to radio sam za sebe', ocijenio je Milas.

Njegova stranačka kolegica, Sunčana Glavak poručila je kako Sabor nije sudnica, niti su saborski zastupnici suci. 'Mislim da nije u redu da se komentira nepravomoćna presuda', kratko je prokomentirala. Njezin stranački kolega Tomislav Čuljak nije htio ulaziti u nepravomoćne presude jer, kako je rekao, nije pravnik. 'Ne možemo izbjeći činjenicu da je gospodin Sanader bio predsjednik HDZ-a, ali svatko odgovara za svoje postupke', poručio je.

'Potvrdi li se presuda Sanaderu, bit će to veliki korak u borbi protiv korupcije'

'Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu jer me na to obvezuju zakoni, ali i odredbe ustava RH. Ali, ono što u ovom trenutku mogu reći da jest da ako ova presuda bude potvrđena, to značiti veliki korak u borbi protiv korupcije i kriminala općenito u Hrvatskoj. Kao predsjednica Vlade naravno da sam otvarala široko politički prostor za borbu protiv korupcije i kriminala , radeći svoj posao na onaj načini, da jačamo zakonodavni okvir prema načelu nulte tolerancije na bilo koji i bilo čiji oblik korupcije. I naravno, nitko nije zaštićen', rekla je Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a.

Gordan Jandroković, ministar vanjskih poslova iz vremena vlade Ive Sanadera i vlade Jadranke Kosor, nije želio komentirati prvostupanjsku presudu, ali i naglasio kako je svatko dužan poštovati tu sudsku odluku te da će se vidjeti kakav će biti konačni ishod.

'Ovdje se sudilo Ivi Sanaderu, ovo nije bilo suđenje HDZ-u, ovdje nema kaznene odgovornosti za stranku, a u političkom smislu i smislu percepcije, naravno da to nije dobro za HDZ', odgovorio je na novinarski upit šteti li HDZ-u presuda protiv bivšeg čelnika stranke. Ocijenio je i kako se još ne može znati može li Hrvatska na osnovi presude mijenjati ugovor Ina-MOL.

Sadržaj nepravomoćne presude nije želio komentirati ni HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker, ministar financija u Sanaderovoj i u vladi Jadranke Kosor, najavivši da će komentar dati kada presude bude pravomoćna.

Naglasio je kako je sve što je imao reći o tome što se događalo u vladi u vrijeme potpisivanja ugovora Ina-MOL rekao u sudnici, a na upit otvara li se sada mogućnost za promjenu ugovora odgovorio je, napominjući da nije pravni stručnjak, kako bi vlada možda nešto mogla oko toga poduzeti kada presuda postane pravomoćna. 'To što neki SDP-ovci kažu da Sanader nije radio sam, mogu samo reći da bi bilo vrlo interesantno pogledati što se događalo 2003. godine, jer tada je sve počelo', poručio je Šuker.

Josipović bez komentara na presudu Sanaderu

Predsjednik Republike Ivo Josipović nije želio komentirati osuđujuću presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu rekavši tek da se radi o nepravomoćnoj presudi. 'Nepravomoćna je', rekao je Josipović na upit novinara kako komentira presudu Sanaderu koji je zbog ratnog profiterstva i uzimanja mita osuđen na deset godina zatvora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene