Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otvorene molbe šalje samo 8 posto ispitanika. Smatraju da tako mogu doprijeti do većeg broja potencijalnih poslodavaca.


Čak 82 posto ispitanika posao traži pregledavanjem oglasa za posao, otvorene molbe šalje ih 8 posto, a preko prijatelja posao najčešće traži 6 posto ispitanika, pokazuje anketa portala MojPosao provedena na gotovo 400 ispitanika.

Vezani članci Dosadno im je na poslu (Foto: Instagram) Opustile se na radnom mjestu i zaboravile na svaki oblik profesionalnosti Irina Shayk (Foto: Profimedia) Poslije prekida ulicom prošetala u grudnjaku i raskopčanoj košulji, fotografe kao da nije doživjela

'Stalno pregledavam nove poslove u kategoriji posla koji tražim', kaže jedan od ispitanika, a drugi dodaje: 'Posao se traži kroz sve navedene opcije, ali to je individualno kako će tko doći do radnog mjesta. Ako je netko uspio na jedan način, ne znači da to vrijedi za svakog drugog'.

Otvorene molbe šalje 8 posto ispitanika, jer smatraju da tako mogu doprijeti do većeg broja potencijalnih poslodavaca.

'Slanje otvorenih, personaliziranih molbi smatram najboljim načinom za predstavljanje potencijalnim poslodavcima. Ipak, zbog kulture neodgovaranja na e-mailove, izuzetno je teško stupiti u kontakt s poslodavcima', primjećuje jedan ispitanik.

Preko prijatelja i poznanika posao najčešće traži 6 posto ispitanika koji smatraju da je to najlakša, najbrža i najbolja potraga za poslom. 'Posao tražim preko kolega iz struke', pojašnjava jedan od ispitanika.

Mrsić o stresu na poslu: 'Zdrav i zadovoljan radnik, najbolji je radnik'

Društvene mreže popularan su kanal za traženje posla kod 3 posto ispitanika, dok putem virtualnih sajmova karijera posao najčešće traži 1 posto ispitanika.

Potraga za poslom pregledavanjem aktualnih natječaja svakako je najkvalitetniji način traženja budućeg ili novog zaposlenja. Ipak, takvu vrstu potrage korisno je dopunjavati drugim oblicima traženja posla, savjetuje Marko Oltean s portala MojPosao.

Primjer kako proširiti potragu jest posjet sajmu 'Virtualni dani karijera i znanja' koji je MojPosao organizirao u suradnji s dva partnerska portala za oglašavanje radnih mjesta u regiji – Infostud.rs (Srbija) i Posao.ba (BiH). Sajam je u osam dana posjetilo više od 210.000 građana koji su poslodavcima izlagačima priložili više od 10.000 prijava na natječaje objavljene na sajmu, kaže Oltean. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook