Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Tko dobiva povišice u Hrvatskoj, koliko i kada?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko često građani dobivaju povišice, koliko one u prosjeku iznose i na čiju ih inicijativu dobivaju, istražio je MojPosao u istraživanju provedenom na više od 2.000 ispitanika.

Čak 60% ispitanika (s preko godinu dana radnog iskustva) nikada nije dobilo povišicu, pokazalo je istraživanje portala Moj posao.

S druge strane, 17% ispitanika dobilo je povišicu prije manje od godinu dana, dok ih je 10% dobilo prije godinu do dvije. Prije više od 5 godina povišicu je dobilo 5% ispitanika.

Gledano prema spolu, više žena (61%) nego muškaraca (56%) nikada nije dobilo povišicu. Ispitanici su u prosjeku dobili povišicu u iznosu od 534,33 kune. Muškarci su u prosjeku dobili veće povišice i to za 18%. Prosječna povišica za muškarce iznosi 571,79 kuna, dok prosječna povišica za žene iznosi 486,43 kune.

Povišicu u najmanjoj mjeri dobivaju ispitanici sa srednjom stručnom spremom, njih 65% nikada nije dobilo povišicu. Povišicu nikada nije dobilo 58% ispitanika s višom i 53% ispitanika s visokom stručnom spremom.

Povišice se u najmanjoj mjeri dobivaju u malim tvrtkama, do 19 zaposlenika. Čak 50% zaposlenih u malim tvrtkama nikada nije dobilo povišicu. S druge strane povišice su najčešće u srednje velikim tvrtkama, po 45% ispitanika zaposlenih u tvrtkama od 20 do 49 te 50 do 249 zaposlenika nikada nije dobilo povišicu.

Ispitanici zaposleni u tvrtkama u državnom vlasništvu u najmanjoj mjeri dobivaju povišice, njih čak 68% nikada nije dobilo povišicu. Povišice su najčešće u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu, tek 42% ispitanika zaposlenih u ovim tvrtkama nikada nije dobilo povišicu.

Kakva je praksa davanja povišica

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna rad na daljinu Istraživanje: Svaki 5. zaposlenik koji radi od doma jedva čeka povratak u ured, glavni problem - nedostatak samodiscipline Marija Šuprinović Karakaš Uzburkale se strasti no... Nadoknađivanje nastave: Ne slažu se svi s time da bi subota učiteljima morala biti dodatno plaćena

Najviše ispitanika (42%) navodi da rade u tvrtkama u kojoj se ne dobivaju povišice, dok ih 34% dobiva temeljem ostvarenih rezultata, a 16% ispitanika dobiva povećanje plaće temeljem ostvarenih rezultata cijele tvrtke.

Većina ispitanika (70%) smatra da bi poslodavac trebao biti taj koji samoinicijativno predlaže povišicu temeljem ostvarenih rezultata određenog zaposlenika. S druge strane, 14% ispitanika smatra da se povišica treba dobiti i temeljem ostvarenih rezultata cijele tvrtke, dok ih 9% zastupa mišljenje da se povišica treba davati u pravilnim vremenskim razmacima.

Prema podacima istraživanja, 58% ispitanika dobilo je povišicu na inicijativu poslodavca/nadređenog, dok ih je 42% dobilo povećanje plaće na vlastitu inicijativu.
Ispitanici izbjegavaju sami tražiti povišicu da se ne zamjere poslodavcu ili im je neugodno ili smatraju da je uloga poslodavca prepoznati uloženi trud i ostvarene rezultate svakog zaposlenika.

Budući da pregovor o povišici nije lak zadatak, dobru pripremu može odraditi servis MojaPlaća koji daje pregled prosječene plaće i beneficija prema radnom mjestu, djelatnosti tvrtke, radnom iskustvu i ostalim bitnim kriterijima određivanja plaće.

U ovoj godini, svoju povišicu očekuje 27% ispitanika, i to više muškaraca (31%) nego žena (23%). Čak 28% ispitanika ne zna što može očekivati, dok ih 41% nema očekivanja po pitanju povišice. Svega 4% ispitanika dosegnulo je najveća primanja za svoje radno mjesto i stoga ne očekuju povišicu.

Nešto više od polovice ispitanika (58%) izjavilo je kako je dobivena povišica rezultirala i povećanjem opsega posla ili odgovornosti. Plaća, iako nije glavni, sigurno je jedan od važnijih motivatora na poslu, ali više od polovice ispitanika (53%) izjavilo je da povišica nije pridonijela njihovoj produktivnosti.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene