Policija i državno odvjetništvo još utvrđuju sve okolnosti prošlotjednog incidenta u Sabornici i prijetnje saborskog zastupnika živog zida Branimira Bunjca saborskoj straži. Incident je snimljen mobitelom, iako je rad saborske straže zabranjeno snimati. Neki su zastupnici za izmjenu tog propisa.

Galerija


I peti dan od incidenta u Saboru čeka se što će reći policija i tužiteljstvo. Za tu su temu Branimir Bunjac i Ivan Pernar neraspoloženi. Očekuje se da će policija do kraja tjedna ispitati Bunjca. Reagirao je prijetnjom na oduzimanje mobitela, prekršio je kućni red jer je snimao postupanje saborske straže, a sporno je i što se fizički umiješao. Njegov stranački kolega Tihomir Lukanić protivi se zabranama.

Vezani članci SDP-ov Arsen Bauk u Sabor je donio nekoliko mandarina - 2 Arsen Bauk na saborsku klupu poslagao mandarine u sjećanje na Đorđa Balaševića Dalija Orešković Vladajući u Saboru molili oporbu da im ne ruši kvorum: "Nije zadatak oporbe da im čuva većinu"

"U Sabornici se ne smije dogoditi bilo kakva zabrana, to je javno mjesto, to je javno djelovanje saborskih zastupnika, bez obzira na trenutačni vremenski kontekst - traje li sjednica ili sjednica ne", rekao je Lukanić.

HDZ-ovac Ivan Šuker brani Sabor: "Za ovaj Sabor pale su mnoge hrvatske žrtve, mnogo krvi je proliveno da imamo slobodnu i neovisnu hrvatsku državu i mislim da elementarno poštivanje prema tim ljudima naprosto ne može dopustiti ovakvo ponašanje u Hrvatskom saboru."

O problemu zabrane snimanja straže zastupnici imaju različita mišljenja. "Interes javnosti može biti način postupanja njih prema zastupnicima, pa neka onda građani ocijene što je to. U tom smislu, za mene je opravdano ograničenje snimanja samo u svrhu zaštite identiteta državnih službenika'', kaže SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

"Koga to zanima, on će gledati, koga ne zanima, neće gledati. Bitno je da nitko nikoga ne gađa ovim pločicama", smatra Saborski zastupnik Ivan Lovrinović.

U Sabornici je i danas poznata slika – zastupnici razgovaraju na mobitelu dok traje sjednica. Naime, u Sabornici već neko vrijeme mobiteli nisu zabranjeni. Zastupnici objašnjavaju da su im oni sredstvo za rad!

"Korištenje u samoj Sabornici pitanje je osobne kulture. Meni je telefon uvijek na vibraciji i, naravno, ako je neki hitni poziv, iziđem iz Sabornice pa se javim'', kaže Predrag Fred Matić (SDP).

"Koristim ga ako primim nekakvu poruku od građana ili određene stvari koje su bitne meni za raspravu. Naravno da u tom trenutku to pročitam, naravno da je to nama danas svima sredstvo komunikacije'', kaže Miro Bulj (Most).

"Ja mislim da nitko nije toliki sadist da bismo sad morali Glasnovića slušati ili nekog sličnog zastupnika umjesto da surfamo po internetu", kazao je Bauk.

Jesu li previše surfali, odlučivat će građani na izborima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr