Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo polovica korisnika Interneta u Hrvatskoj taj mediji koristi svakodnevo, a tri četvrtine to čine na razini tjedna. Za dnevno informiranje koristi ga 53% netovaca.


Rezultati istraživanja GfK koje je provedeno na uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina pokazali su da Internet i u Hrvatskoj postaje integralni dio života.

Premda Internet korisnicima u Hrvatskoj čini dnevni život jednostavnijim ipak ga još nedovoljno koriste za plaćanje računa, sređivanje administrativnih potreba, kupovanje…. 

Brojni oblici korištenja Interneta ne ovise samo o pojedincu već, u velikoj mjeri, i o državnim i drugim poslovnim subjektima koji se još nisu organizirali na adekvatan način pa i nisu dostupni ili dovoljno jednostavni za ovaj suvremeni način sveobuhvatnog komuniciranja.

Internet je postao komunikacijsko sredstvo pretočeno u interaktivni medij kojim se dnevno koristi više od dvije milijarde ljudi u svijetu.

Danas, 26 godina nakon pojave prvog PC-a i 16 godina od pojave WWW-a (World Wide Web), prosječna svjetska Internet populacija obuhvaća oko 17% ukupnog stanovništva.

Raspon je od oko 4% u Africi do gotovo 69% u Sjevernoj Americi, ili 76% u Švedskoj.

U Hrvatskoj najčešće korištenje Interneta od kuće dominira u Lici, Kordunu i Banovini (97%), zatim kod mladih između 15 i 24 godine (82%). 

Na poslu najčešće koriste Internet prvenstveno građani u Istri s Primorjem (28%), te oni od 45 do 54 godine (46%), visoko obrazovani (38%), zaposleni u stalnom radnom odnosu (37%).

Od prošle je godine narastao segment svakodnevnih korisnika – povećao se sa 42 na 49%.

Po svakodnevnom surfanju ističu se posebno građani Zagreba s okolicom (66%), muškarci (57%), osobe između 25 i 34 godine (57%), visoko obrazovani (60%), te osobe najviših osobnih mjesečnih prihoda (57%, ali i neoženjeni (57%).

Po korištenju elektronske pošte posebno se ističu građani Istre i Primorja te Zagreba s okolicom (po 77%). Iznad prosjeka su zastupljeni i mlađi netovci od 15 do 34 godine (između 74 i 79%). Osobe s najvišim obrazovanjem najviše
koriste elektronsku poštu (75%).

Informiranje o dnevnim zbivanjima više od prosjeka vole muškarci kao i osobe s najvišim stupnjem obrazovanja ( po 60%), te osobe u stalnom radnom odnosu (59%).

Plaćanje putem Interneta najviše koriste stanovnici Istre s Primorjem (37%), visokoobrazovani (19%), te osobe s najvišim mjesečnim primanjima (32%).

U prosjeku Hrvati na Internetu tjedno provode 9,9 sati. Iznad tog prosjeka su 'internauti' iz Sjeverne Hrvatske i Istre s primorjem (po 11,5 sati), muškarci (12,4 sata) te mladi od 15 do 34 godine (11,5 sati).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju