Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Množe se netovci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo polovica korisnika Interneta u Hrvatskoj taj mediji koristi svakodnevo, a tri četvrtine to čine na razini tjedna. Za dnevno informiranje koristi ga 53% netovaca.

Rezultati istraživanja GfK koje je provedeno na uzorku od 1000 građana starijih od 15 godina pokazali su da Internet i u Hrvatskoj postaje integralni dio života.

Premda Internet korisnicima u Hrvatskoj čini dnevni život jednostavnijim ipak ga još nedovoljno koriste za plaćanje računa, sređivanje administrativnih potreba, kupovanje…. 

Brojni oblici korištenja Interneta ne ovise samo o pojedincu već, u velikoj mjeri, i o državnim i drugim poslovnim subjektima koji se još nisu organizirali na adekvatan način pa i nisu dostupni ili dovoljno jednostavni za ovaj suvremeni način sveobuhvatnog komuniciranja.

Internet je postao komunikacijsko sredstvo pretočeno u interaktivni medij kojim se dnevno koristi više od dvije milijarde ljudi u svijetu.

Danas, 26 godina nakon pojave prvog PC-a i 16 godina od pojave WWW-a (World Wide Web), prosječna svjetska Internet populacija obuhvaća oko 17% ukupnog stanovništva.

Raspon je od oko 4% u Africi do gotovo 69% u Sjevernoj Americi, ili 76% u Švedskoj.

U Hrvatskoj najčešće korištenje Interneta od kuće dominira u Lici, Kordunu i Banovini (97%), zatim kod mladih između 15 i 24 godine (82%). 

Na poslu najčešće koriste Internet prvenstveno građani u Istri s Primorjem (28%), te oni od 45 do 54 godine (46%), visoko obrazovani (38%), zaposleni u stalnom radnom odnosu (37%).

Od prošle je godine narastao segment svakodnevnih korisnika – povećao se sa 42 na 49%.

Po svakodnevnom surfanju ističu se posebno građani Zagreba s okolicom (66%), muškarci (57%), osobe između 25 i 34 godine (57%), visoko obrazovani (60%), te osobe najviših osobnih mjesečnih prihoda (57%, ali i neoženjeni (57%).

Po korištenju elektronske pošte posebno se ističu građani Istre i Primorja te Zagreba s okolicom (po 77%). Iznad prosjeka su zastupljeni i mlađi netovci od 15 do 34 godine (između 74 i 79%). Osobe s najvišim obrazovanjem najviše
koriste elektronsku poštu (75%).

Informiranje o dnevnim zbivanjima više od prosjeka vole muškarci kao i osobe s najvišim stupnjem obrazovanja ( po 60%), te osobe u stalnom radnom odnosu (59%).

Plaćanje putem Interneta najviše koriste stanovnici Istre s Primorjem (37%), visokoobrazovani (19%), te osobe s najvišim mjesečnim primanjima (32%).

U prosjeku Hrvati na Internetu tjedno provode 9,9 sati. Iznad tog prosjeka su 'internauti' iz Sjeverne Hrvatske i Istre s primorjem (po 11,5 sati), muškarci (12,4 sata) te mladi od 15 do 34 godine (11,5 sati).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene