Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko si to može priuštiti?

Kako ljepote Lijepe naše uživo izgledaju, mnogi Hrvati nisu u mogućnosti vidjeti - zbog skupih ulaznica

Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mnogima skupe karte za nacionalne parkove (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Da imamo prekrasne nacionalne parkove - svi već jako dobro znaju. Ali kako uživo izgledaju, mnogi Hrvati nisu u mogućnosti vidjeti. I to zato što su cijene ulaznica često previsoke za njihov džep pa su im prirodne ljepote Lijepe naše dostupne samo na slikama.

Prizor od kojeg svakom turistu zastane dah. I Hrvatima zastane. Ali od pogleda na cijene. Da bi jedna četveročlana obitelj s dvoje djece koji imaju recimo 10-ak godina došla na jedan dan na Plitvice moraju izdvojiti trenutno 460 kuna samo za ulaznice, a u srcu sezone čak 720 kuna.

Pročitajte i ovo Visoka cijena kruha - 1 50 posto poskupio u 2 godine Kolika je poštena cijena jedne štruce bijelog kruha - otkriva stručnjak Benkovački sajam - 4 Vesela atmosfera Svi putevi vode u Benkovac: Prodavalo se sve, od igle do lokomotive

''Pa zato i ne idem. Imam troje djece, tko će to platiti'', kaže Juro iz Zagreba. ''Danas zaista ne možemo niti stati kad idemo na more da djeca vide. Nažalost, imam dva unuka, djeca još nisu vidjeli Plitvice'', rekla je Jasna iz Zagreba.

A ako se četveročlana obitelj odluči odmoriti i sjesti na ručak, trošak će biti još i veći. Dodamo li ukusnom ručku trošak parkinga i goriva, jedan dan na Plitvicama četveročlanu obitelj stoji 1114 kuna.

A u srcu sezone još i više. ''Samim time išli smo u pogledu rasterećenja turističke sezone, odnosno smanjenja rasterećenja u srpnju i kolovozu da se rastereti sama turistička sezona, vrhunac. Predsezona i posezona, tu se nisu mijenjale znatnije cijene ulaznica'', rekao je Ognjen Boročić, iz Nacionalog parka Plitvička jezera.

Ništa bolje obitelj neće proći ni na Krki, pogotovo u srcu sezone. Samo ulaznice ce platiti 640 kuna, a izlet na Brijunima 630 kuna. Iako, poslije 16 sati cijene karata u parkovima padaju.

''Mislim da bi trebalo za građane RH napraviti drugačiju cijenu, za strance drugačiju'', predlaže Ivan iz Zagreba.

''Nacionalni park Krka izlazi u susret lokalnom stanovništvu, ali i Hrvatima, organizirajući razne prigodne manifestacije'', kaže Katia Župan iz NP Krke.

Mogu li povoljnije cijene u sezoni za domaće goste biti i bez manifestacija. ''Hrvatskoj kao članici Europske unije zabranjena je svaka diskriminacija prema kojoj Javne ustanove zaračunavaju različite cijene ulaza u park i nameću različite uvjete za pružene usluge za domaće i strane goste'', odgovor je ministarstva okoliša na ovo pitanje.

Pa će i dalje roditelji koji plaćaju porez od kojeg dio odlazi i na parkove, svojoj djeci moći pokazivati samo fotografije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene