Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prije godinu dana

Mnogi se prisjećaju Sanaderovog odlaska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Špekuliralo se je li bolestan, možda ucijenjen ili je riječ o pritisku iz Europe? Posvađao se s mnogima, no s predsjednikom Mesićem, čini se, na dobrom je putu da se pomiri. Prisjetimo se kako je to izgledalo prije točno godinu dana.

'Donio sam odluku da se povučem iz aktivne politike', izjava je kojom je bivši premijer Ivo Sanader šokirao mnoge. On je na sve te reakcije samo izjavio 'Što me gledate tako?'. Od samog tog jutra na Markovu trgu nešto je bilo čudno u zraku. HDZ-ovci su u saboru okupili u velikom broju, pod izlikom kako imaju sastanak uoči Sabora stranke. Onda se prolomila vijest da Sanader odlazi. Ubrzo je stigla i potvrda, press konferencija u 14 sati. Kada je postalo službeno svi su javljali jedni drugima što su čuli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jedna stvar joj posebno smeta Vukovaco odlasku iz Domovinskog pokreta: "Obilazila sam teren i shvatila da mi veliki dio ljudi zamjera..." Angela Merkel - 1 Zaželjela mu sreću Oproštaj uz buket cvijeća: Olaf Scholz prisegnuo za novog kancelara, Angela Merkel oprostila se emotivnom porukom…

'Zaista ne znam jesam li bio u Saboru ili u stranci sjećam se tog dana iznenađen sam bio ali nisam bio šokiran', prisjeća se Zoran Milanović, seš SDP-a. 'Za Hrvatsku je najbitnije da nastavi borbu protiv korupcije, napravi reformu pravosuđa koja je počela za vrijeme Sanadera, ali ne na jak i odlučan način. Volio bih ga sresti i pitati ga što se dogodilo', rekao nam je Hannes Swoboda, parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku. Među prvima Sanader je o odlasku htio obavijestiti tadašnjeg predsjednika. Tražio je da se nađu, no Mesić nije mogao prekinuti program na Brijunima.

Krenula su nagađanja zašto odlazi. Neslaganja u stranci, ucjene, pritisak iz Europe. 'Pa moram biti iskren, ja sam prvo mislio prije svega da je zdravlje u pitanju', kaže Nadan Vidošević, predsjednik HGK. No Sanader je rekao kako bolest nije bila u pitanju. Pravi razlog ne zna se ni danas. Mnogi mu zamjeraju što je ostavio državu na cjedilu u najtežim trenucima. 'Njegova Vlada ali i prethodne su godinama kupovale socijalni mir na teret budućih naraštaja. Nismo ulagali u razvoj, proizvodnju ni u nova radna mjesta', smatra Ivica Mudrinić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

'Hrvatska se još uvijek nije našla, ona je sad krenula u borbu sa jednim neefikasnim sustavom, koji smo gradili godinama', ističe Vidošević. Zbog Ine i Polančeca s Mesićem gotovo godinu dana nije razgovarao. Milanović pak ne vjeruje da se vladavina Ive Sanadera može ponoviti. 'Ako me pitate za SDP nije se ni ranije mogao, a niti će se moći ponoviti, a što se tiče HDZ-a to pitanje uputite njima', zaključio je. Mnogi bi, da mogu, štošta pitali i bivšeg premijera.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene