Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mlađan u zatvoru ostaje do 2027.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srđan Mlađan, strašni sisački monstrum, u zatvoru će ostati do 2027. godine, a ne do 2013. godine, kako se dosad računalo.

Kaže to prof. dr. Željko Horvatić, profesor kaznenog prava, koji je informacije dobio iz Ministarstva pravosuđa, odnosno iz Uprave za zatvorski sustav. Srđan Mlađan osuđen je dosad tri puta, na deset godina zatvora, na 4 godine i na 15 godina, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Tsyren-Dorzhi Tsyrenzhapov Putin ga pomilovao Monstrum koji je žrtvinu odrubljenu glavu bacio kroz prozor zgrade pomilovan da bi se borio u Ukrajini, na slobodi je ponovno napao Srđan Mlađan - čovjek od čijeg skorog izlaska iz zatvora strepe svi (Foto: Dnevnik.hr) - 8 na slobodi će biti 2027. Trostruki ubojica Srđan Mlađan oženio se u zatvoru u Lepoglavi: 20-godišnju Zagrepčanku prvi put je vidio na vjenčanju

Ukupno 29 godina 

Kako Mlađan ni njegovi odvjetnici nikad nisu tražili objedinjavanje kazni, višestruki ubojica kazne će služiti jednu po jednu i neće izaći već 2013. godine, nego kad odsluži sve tri kazne, dakle 2027. godine, kad istječe ukupno 29 godina zatvora, na koliko je osuđen. Inače je uobičajeno da osuđenici traže objedinjavanje kazni, pa sud donosi odluku o trajanju kazne, koja onda nije zbroj svih kazni.

Kad bi netko bio osuđen na dvije kazne po pet godina zatvora, sud bi mu, primjerice, odredio da ne služi ni pet ni deset, nego obično devet godina zatvora. No, ovdje to nije slučaj i sisački će ubojica u zatvoru dočekati 46. godinu života.

Osim toga, prof. Horvatić ističe da, nakon što Mlađan izdrži kazne, liječnici moraju ocijeniti je li on opasan za okolinu ili nije. Ako ocijene da je opasan, mora biti smješten u psihijatrijsku bolnicu. Dosad su, naime, liječnici tvrdili da Mlađan ima poremećaj ličnosti koji ne mogu liječiti te da ne može biti smješten u bolnicu.

Mlad i pošteđen 

Međutim, prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, osobe za koje psihijatri ocijene da su opasne po okolinu, mogu biti prisilno smještene u psihijatrijsku ustanovu, čak i ako prije toga nikakvo kazneno djelo nisu počinile, no taj smještaj podliježe sudskom nadzoru. Dosad je Mlađan zbog mladosti dvaput bio pošteđen. Prvo dvostruko ubojstvo počinio je kao maloljetnik, sa samo 17 godina, i bio je osuđen na 10 godina zatvora.

Izlazak na slobodan vikend iz zatvora iskoristio je tako što je ubio policajca u službi, oteo cijelu obitelj, opljačkao banku. No, i tada je bio dva mjeseca mlađi od 21 godine i nije mogao biti osuđen na više od 15 godina zatvora. Da je bio stariji, mogao je dobiti i najtežu kaznu od 40 godina zatvora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene