Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tretira se kao prekršaj

Mladi zbunjeni informacijama: Kako zaobići svijet droge?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako će korištenje droge i dalje biti zabranjeno. stručnjaci poručuju, mladi bi ovo mogli shvatiti kao da je droga dopuštena. Smatraju da ih je potrebno educirati o promjenama prije uvođenja zakona.

Pakao droge je iza njega. Kao predsjednik udruge liječenih ovisnika, Siniša Kabić Peters, smatra da bi novi zakon mogao rezultirati negativnim posljedicama.'Dovelo bi do veće dostupnosti droga na ulici. Svatko onaj tko je roditelj ne želi, naravno, da je droga dostupna njegovom djetetu. Ono što ja smatram da je bitno je povećati kazne za preprodaju', kaže Siniša, predsjednik Udruge Porat.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Proširena istraga U Hrvatsku je pokušao prebaciti najmanje 100 kg marihuane: USKOK uhvatio državljana BiH u pokušaju krijumčarenja

>> Konzumacija droga prekršaj: Mnogi uznemireni...

Nove zakonske odredbe, smatraju stručnjaci, mogle bi izazvati zbunjenost kod mladih ljudi, pa je nužna i edukacija. 'Treba jasno reći da dekriminalizacija ne znači legalizaciju, što se negdje u krugovima mladih do 20-ak i ostalim mlađim ljudima, to poistovjećuje', rekla je Marija Pupić Bakrač, liječnica. U svrhu prevencije, već godinama stižu razni prijedlozi.

'Mislim da bi u srednjim školama, po meni, trebalo napraviti testiranje. I tu bi se već na samom početku moglo ustanoviti da je dijete možda počelo eksperimentirati', rekla je Ivanka Ledenko, Udruga za pomoć roditeljima ovisnika 'Nada'.

'Ja smatram da je to dobro jer može nam svako pomoći, međutim, to mogu i roditelji djeci reći', kaže učenica Jennifer. Bijeg od svijeta droge, slažu se svi, počinje od rane dobi. Uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena, najvažnija je potpora. 'Treba krenuti od obitelji, zadržati komunikaciju u obitelji', rekla je Bakrač. 'Hoće li to biti sport, odlazak u prirodu ili biti sa svojim roditeljima, to je na svakome da izabere', kaže Siniša. A droga je, u svakom slučaju najgori izbor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene