Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura u javnosti

Konzumacija droga prekršaj: Mnogi uznemireni...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravu buru u javnosti izazvao je prijedlog Zakona po kojem će konzumacija droga za osobnu uporabu biti prekršaj, a ne kao dosad kazneno djelo. Stručnjaci koji pripremaju izmjene zakona smatraju da je prekršajna odgovornost dovoljna kazna za osobe koje drogu koriste za osobne potrebe.

Protivnici tvrde, dekriminalizacijom će se povećati broj ovisnika i olakšati dilanje. Dosad se za posjedovanje droge dobijala kaznena prijava i kazna zatvora do tri godine. Odsad će maksimalna kazna biti tri mjeseca. U pravosuđu kažu da je to relativno jer se u pravilu za prvo posjedovanje nije osuđivalo. U zatvor su slali samo višestruke povratnike. Ministar pravosuđa kaže rasteretit ćemo resurse jer će policija i represivni aparat imati više vremena prostora i novca za obračun s narko dilerima, a prestat će diskreditiranje ljudi koji se zbog zapaljenog jointa nisu mogli zaposliti u državnu upravu jer su tretirani kao kriminalci.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Ilustracija Kaznena prijava Ukrajinac divljao po cesti: Bježao policiji, projurio kroz crveno, skrivio nesreću

Protivnici zakona kažu da je on populistički i da su vođeni dvostrukim kriterijima jer ni oni koji ih predlažu ne bi htjeli da im dijete konzumira bilo kakvu drogu. Tvrde da nema razlike između lake i teške droge i da će diler uvijek moći reći da mu je pola kile droge isključivo za osobnu upotrebu, a ne za dilanje. Zanimljivo, po novom Zakonu tu spornu količinu koja spada u kategoriju osobne upotrebe određivat će sud. A tu je i potencjalano najveći prostor za manipulaciju jer nemoguće je utvrditi koliko netko može konzumirati droge dnevno.

Krenuo s lakom. Završio na heroinu. Ivan Medved drogirao se desetak godina. Posljednjih šest je čist. Nove prijedloge podupire. 'Moj jako dobar prijatelj zbog obične trave završio je sa jako velikom rigoroznom mjerom - zatvora od dvije godine', kazao je Medved. 'Ovisnike treba svrstati u kategroiju za rehabilitaciju, liječenje, resocijalizaciju, a ne kao kriminalce i još ih dodatno stigmatizirati', rekao je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti, 'Ne – ovisnost'.

Po novom prijedlogu, s marihuanom, kokainom ili heroinom u džepu, uskoro ćete odgovarati samo prekršajno. Ministar ima objašnjenje. 'Ovisnost, s tim se trebaju baviti druge institucije, koje su izvan represivnog sustava', rekao je Orsat Miljenić, ministar pravosuđa. Na taj način kaže, moći će se više fokusirati na osobe koje drogu preprodaju, proizvode, udružuju se ili zlouporabljuju, što ostaje u sferi kazenog djela.

>> Količinu droge za osobnu uporabu utvrđivat će sudska praksa

Državno odvjetništvo već godinama se zalaže za prekršajno kažnjavanje, jer kaže, kazna zatvora za posjedovanje droge do sad je bila izuzetno rijetka. A većina prijava odbačena. 'To znači da se ne radi o tome da se mi zalažemo da je uporaba droge slobodna, da je posjedovanje slobodno, ali se zalažemo da se kažnjava u jednostavnijem postupku, prekršajnom postupku', rekao je Dragan Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika.

Zalažu se za to i odvjetnici čiji klijenti su zbog toga obilježeni za cijeli život. 'Njih u startu limitira takva situacija. Ne samo kod zaposlenja nego kod svih drugih aktivnosti i njihovog angažiranja u društvu dok ne prođe onaj period, dok se ta kazna ne briše iz evidencije', rekao je Krešimir Škarica, odvjetnik.

Bivši načelnik Odjela za droge tome se protivi. 'Javnosti treba reći da nema lakih i teških droga, takva podjela ne postoji, ili nekakvih tvrdih ili mekih droga. Postoji podjela na tipove droga', kazao je Dubravko Klarić, iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droge.

Ovisnost je, nema sumnje, put bez povratka. A taj put počinje tako da čovjek uzme drogu, droga traži drogu i na kraju droga uzme čovjeka. Borba protiv ovisnosti iznimno je teška. Nažalost, mnogi toga postaju svjesni prekasno. Kada spasa više nema.

Puno je i previše predmeta koji zatrpavaju sudove. I to predmeta za koje je upitno kad će se i kako procesuirati. Ukoliko konzumiranje droge postane prekršaj to će i dalje biti kažnjivo, ali je postupak izricanja sankcija brži i jednostavniji. Problemom droge dosad su se uglavnom bavila Ministarstava pravosuđa i zdravstva. Zakonom se očito predviđa angažman i ostalih institucija. U Hrvatskoj u ovom trenutku ima 21 centar za liječenje ovisnika i 43 udruge koje se bore protiv ovisnosti. Stotine milijuna kuna ulažu se u prevenciju s upitnim rezultatima. Rasprava počinje, novi Zakon trebao bi se početi primjenjivati od sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene