Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Revoluciju u području energetike donosi mladi Osječanin - Marko Pinjuh.


Svojim uređajem, naziva "jedač plamena", koji ugrađen na izvor energije, tu istu i štedi, pokorio je brojne sajmove inovacija, ali i privukao pozornost svjetskih tvrtki. Pa tako, šuška se, i najveće američke svemirske agencije.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Gettyimages) ''Bila sam u njihovim raljama, ne daj Bože nikome... Nisam imala priliku dokazati da mogu brinuti o svojoj bebi. Moje dijete je živo, oštećenog zdravlja, ali živo" Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku 02 Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta"

''Jedač plamena" je maleni uređaj za velike uštede energije. Tako da imate izvor energije, ugradite motor, grijete se i istovremeno štedite.

'Ugrađuje se na postojeći toplinski izvor, znači na kotlovnicu ili peć na koju se grijete, a on će svojim radom dati uštedu energije od 40 posto', kaže Marko Pinjuh, student Elektrotehničkog fakulteta Osijek .

Na njemu je radio zadnjih pet godina. Da inovacija 22-godišnjeg Osječanina ima perspektivu potvrđuju brojne diplome, a okitio se i srebrom na svjetskom sajmu inovacija IENA u Njemačkoj. Osvojio je i rektorovu nagradu.

Student iz Karlovca izmislio ležaljku za plažu sa sefom za novac, nakit i mobitel

"Jedač plamena" za oko je zapeo i najvećima tvrtkama. Među njima i NASA-i. 'Ne mogu ni jednu tvrdnju osporiti, ali ni potvrditi. Ali da, radi se o investitoru koji je preko oceana, a zainteresirani su i Nijemci i Austrijanci. Pregovori su u postupku', rekao je Marko.

Dok pregovori traju - Marko nastavlja sa studijem. Trenutno je na trećoj godini elektrotehnike. Kada ne uči, onda radi kao noćni zaštitar. 'Teško je, ali može se. Treba se samo truditi i raditi', kazao je ovaj mladi inovator.

Sa svoje 22 godine Marko je na dobrom putu. Tko zna - ako ''jedač plamena'' uđe u primjenu, možda nećemo strahovati od astronomskih računa za grijanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook