Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50.000 osoba sjelo za upravljač pijano

Mladi i alkohol: Dokazivanje na cesti najkraći put do nesreće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon rezultata najnovijeg britanskog istraživanja, prema kojemu je alkohol opasniji od heroina i na samom je vrhu liste ovisnosti, donosimo podatke koji bi trebali zabrinuti svakog roditelja u Hrvatskoj.

Svaki drugi učenik pije pivo, svaki četvrti vino. U prometu zbog alkohola najčešće stradavaju upravo mladi, on na godinu izaziva 8.000 nesreća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Domagoj Mikić, novinar Nove TV Pojačani nadzor Inspektori su vrlo aktivni ovih dana, a kazne su paprene: Na meti su im tri stvari

Želja za dokazivanjem okidač je Ivanova susreta s alkoholom, bilo mu je 13 godina. Danas, kao 30-godišnjak, više ni ne broji pokušaje odvikavanja. 'Tek sam pola puta odradio, nisam ja sad nestabilan da bi uzeo neko sredstvo, ali psihički sam nestabilan', rekao je Ivan.

Likere, koktele i druge mješavine pojačao je drogom. Nakon mladosti označene ispadima i prekršajima, odlučio je preuzeti kontrolu nad životom, posljednjih 14 dana ponovno je na liječenju.

Trend rasta posezanja za čašicom

'Ne fali mi, imam krize, ali nisu više nepodnošljive kao prva tri dana. Za čovjeka koji to nije proživio, bilo bi jako teško, grozno bi se osjećao', dodao je Ivan. Kao i 150.000 ovisnika o alkoholu. Trend rasta posezanja za čašicom, pogotovo među mladima, doveo ga je na listu najštetnijih ovisnosti.

'Vezano uz posljedice pijenja, od samog alkoholizma do poremećaja ponašanja, u prometu, na radnom mjestu, zdravstvenih problema, alkoholizam je daleko veći problem od heroina i cracka', rekao je prof.dr. Slavko Sakoman iz Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti.

>> Alkohol je pogubniji od heroina ili cracka

Alkohol je krivac za pola svih smrtnih slučajeva, 2008. od bolesti jetara život je izgubilo više od tisuću osoba. Gotovo 70% slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja djece povezano je s alkoholom, koji je ujedno i najčešći uzrok smrti na našim prometnicama.

Najugroženiji mladi vozači

'Mladi vozači su tu najugroženiji jer kad popiju male količine alkohola onda se žele dokazivati, upuštaju se u riskantne situacije, misle da je cesta sredstvo za dokazivanje, da je automobil trkaće vozilo, a tada je put do nesreće jako kratak', rekao je stručnjak za cestovnu sigurnost Željko Marušić.

Prekratak, jer svaki drugi učenik u posljednih je mjesec dana kupio pivo, a svaki četvrti vino. Gotovo 50.000 osoba prošle je godine sjelo za upravljač u pijanom stanju. Izgubljeno je 149 mladih života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene