Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imali i Baru i Čoju

Najslađi alkari: Mališani iz sela Vučkovići trčali 65. Dječju alku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po uzoru na poznatu Sinjsku, u selu Vučkovići tradicionalno se održava i Dječja alka. Pravo sudjelovanja imaju dječaci iz Vučkovića u dobi do 10 godina. Alkarićima su alkarski momci stariji mještani zaseoka, a alkarski sud i vojvoda najstariji mještani.

U nedjelju je održana tradicionalna 65. Dječja Alka Vučkovića koja se po uzoru na Sinjsku alku održava od 1955. godine. U alci mogu sudjelovati dječaci do 10 godina iz sela Vučkovići u Brnazama.

Pročitajte i ovo Sinj - 1 Očekuje se cijeli državni vrh Napeto pred početak Sinjske alke, Bulj: "Puno bitnije od rukovanja mi je da se riješe problemi grada" Sinjska alka Intervenirala i policija Dva strujna udara na poznatom trkalištu: "19-godišnjak se rukama uhvatio za zaštitnu ogradu tribina..."

U spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji su se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su, po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju alku.

Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina, alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda najstariji mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića.

Kako pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko, objašnjavaju na stranicama Turističke zajednice Grada Sinja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene