Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod posebnim mjerama

Supruga slavodobitnika Alke: "Svi smo u obitelji osjećali da bi danas mogao pobijediti, ne mogu biti ponosnija!"

Monika Zorica i Domagoj Mikić - 1
Monika Zorica i Domagoj Mikić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Monika Zorica i Domagoj Mikić - 4 Monika Zorica i Domagoj Mikić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Monika Zorica i Domagoj Mikić - 5 Monika Zorica i Domagoj Mikić - 5 Foto: DNEVNIK.hr Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac - 1 Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac - 2 Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Monika Zorica i Domagoj Mikić - 3 Galerija 1/7 >>
Alkarski vojvoda Boško Ramljak u pozdravnom govoru predsjedniku RH, premijeru i predsjedniku Sabora zahvalio je na govorima i ruci pomirenja u Kninu. Slavodobitnik je na koncu sa sedam punata bio alkar Ivo Zorica.

Održana je 305. Sinjska alka na kojoj se za mjesto slavodobitnika borio maksimalan broj alkara, njih ukupno 17.

Pročitajte i ovo Ilustracija Horor u Dalmaciji "Treba li čekati da netko pogine?": Usred vožnje otvorila se rupa u autobusu, sve je snimljeno Pripreme za Alku - 8 sinjski Wimbledon FOTO/VIDEO "Alkar Ivo Zorica u sriduuu": Dnevnik Nove TV vodi vas iza kulisa Sinjske alke

Alkarski vojvoda Boško Ramljak je u svom pozdravnom govoru zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zahvalio na njihovim govorima i ruci pomirenja u Kninu, a posebno se zahvalio na odlikovanju HVO-a.

"Naša je Hrvatska postala nova, bolja država i društvo. Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici. Čestitam i hvala vam na tome", poručio je Ramljak premijeru Plenkoviću.

Slavodobitnik je na koncu bio alkar Ivo Zorica, koji je sa sedam punata osvojio svoju prvu Alku.

Supruga: "Ne mogu biti ponosnija"

Supruga slavodobitnika Alke Monika Zorica u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazala je kako njezinom suprugu današnja pobjeda nije prva.

„On već ima četiri Bare i tri Čoje, ali danas je bio nekako smiren i samopouzdan i svi u obitelji nekako osjećali da bi danas mogao donijeti pobjedu. Ja ne mogu biti ponosnija“, kaže supruga i opisuje kako se Ivan pripremao za današnji dan.

„Ivo je cijele godine uključen u jahanje, od svibnja se trenira, a u srpnju se prebace na alkarsko trkalište i tako sve do Bare“, kaže Monika Zorica.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac kazala je kako su pripreme za ovogodišnje alkarske svečanosti bile vrlo zahtjevne.

„Ipak smo uspjeli, uz sve mjere koje propisuje Nacionalni stožer i Zavod za javno zdravstvo. Nakon Alke u Tripalovoj kući imamo domjenak za sve goste, u nešto skromnijim uvjetima nego inače, a onda slijede čestitke slavodobitniku“, kaže gradonačelnika.

Milanović: "Sinjska alka je prije svega naša tradicija"

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je na završetku ovogodišnje Sinjske alke izjavio kako je Alka simbol zaštićen od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija.

 

"Alka je simbol, zaštićena je od UNESCO-a, ali je ona prije svega naš tradicija, koju u potpunosti kao vitešku igru mogu razumjeti samo ljudi ovih krajeva," naglasio je hrvatski predsjednik.

Prve doživljaje, zvuke i uzdahe s Alke, napomenuo je, pamtim iz 1971., kad je narod na trkalištu, a mi "mularija" bili smo sa strane, vikao 'Savka, Tripalo, Savka Tripalo!' "To je bila '71. Nisam znao tko su Savka i Tripalo, ali to uzbuđenje i posebno radostan naboj tadašnjega Hrvatskog proljeća sam godinama kasnije vrtio u sebi i vidio koliko je Alka važna za hrvatsku povijest," rekao je Milanović.

Podsjetio je i kako je hrvatski književnik Dinko Šimunović, podrijetlom iz Cetinske krajine, početkom 20 stoljeća napisao da "Cetinjani ni danas ne misle kako bi živjeli mirno, već žive mirno zato što nemaju nikoga da se s njima bori."
"Turci su otišli davno, ali su im užegli tu želju za borbom, slavom pa čak i osvetom, a od njih su primili i svakakve običaje i navike, o čemu je pisao Šimunović", napomenuo je predsjednik i dodao kako su Cetinjani i Hrvati od tada prošli tri rata.

"Prošli su Prvi i Drugi svjetski rat te naš Domovinski rat, koji je prije 25 godina Hrvatska vojska završila slavnom i časnom pobjedom. Ovih dana se toga sjećamo, ne zato da bismo likovali tuđem porazu, tuđoj ljudskoj nevolji i katastrofi, nego zato da bismo u sebi istaknuli ono časno, plemenito i borbeno, a opet pitomo i pomirljivo, sve ono što u sebi na neki način utjelovljuje Sinjska alka," poručio je Milanović.

Ovogodišnja Alka ostat će upamćena po posebnim epidemiološkim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga je gledalište smanjeno na četvrtinu. Do sada je gledalište primalo oko 10 tisuća gledatelja, sada ih ima maksimalno do dvije tisuće.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene