Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi prosvjed

Mještani Viškovog prosvjedovali pred centrom Marišćina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko desetaka mještana gornjeg dijela općine Viškovo okupilo se večeras pred ulazom u županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina uz najavu da neće dopustiti ulazak kamionima s otpadom dok im se ne ispune zahtjevi.

Prosvjednici, koji su organizirani uz pomoć kriznog eko stožera Marišćina, traže da hitno počne proces odvojenog prikupljanja otpada u domaćinstvima u roku od 30 dana, i to prvenstveno na području grada Rijeke i područja koja su u obuhvatu prikupljanja otpada komunalnog društva Čistoća te razvoj i primjenu tog koncepta na razini cijele županije.

Traži se trajan prestanak dovoženja otpada na Marišćinu i dosadašnje odlagalište Viševac u općini Viškovo te sanacija svih odlagališta u toj općini. Zahtijeva se i izrada hitne revizije studije o utjecaju na okoliš centra Marišćina te politička i kaznena odgovornost nadležnih institucija, komunalnih društava i odgovornih osoba. To su, kako tvrde, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Skupštine trgovačkog društva Ekoplus (koje vodi projekt uređenja centra Marišćina) Zlatko Komadina, potom načelnik općine Viškovo Goran Petrca te direktor nadležnih komunalnih društava Dušan Šćulac (Ekoplus) i Zlatko Štok (Čistoća).

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Slika nije dostupna Žele drugu lokaciju za otpad Eko stožer Marišćina poziva na mirni prosvjed

>> Prosvjed na Viškovu protiv odlagališta otpada

Josip Katalinić je uime kriznog stožera kazao da je riječ o spontanom okupljanju prosvjednika do kojeg je došlo nakon četiri mjeseca ignoriranja zahtjeva i problema mještana kod nadležnih osoba i tijela. Pokušavali smo kanalizirati bijes i nervozu građana brojnim dopisima i prosvjedima, ali se čaša prepunila te mještani više nemaju strpljenja, rekao je Katalinić.

Izvijestio je da su organizirane smjene u kojima će se dežurati pred ulazom u centar kao i redarska služba. Građane Rijeke je zamolio za razumijevanje rekavši da ljudi u široj okolici centra ne žive normalno već četiri mjeseca. Moguće pokušaje da se otpad istovaruje na dosadašnjem odlagalištu Viševac također ćemo onemogućiti, rekao je Katalinić.

Centar za gospodarenje otpadom Marišćina uspostavljen je nakon što je odlučeno da se odlagalište Viševac zatvori i sanira. Tijekom ljeta se prestalo odlagati otpad na Viševcu te se on balirao i djelimično odvozio na Marišćinu, a djelimično tako pakiran pohranio privremeno na Viševcu. No, tijekom ljeta su bale dovezene na Marišćinu počele pucati te je zaudaralo na prostoru desetak kilometara oko centra. Nakon što je dobijena dozvola da se otpad može odlagati u otvorenu kazetu iskopanu na terenu u centru Marišćina, bale su se počele otvarati i otpad polagati u kazete. Sad se nesortirani otpad izravno dovozi kamionima do kazete u Marišćini i tamo istovaruje. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene