Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Operativni planovi

Sve to jako lijepo izgleda na papiru, ali oni se boje realizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mještani poplavljenih područja pribojavaju se niza administrativnih zapreka

Vlada je donijela niz operativnih planova za pomoć poplavljenim područjima u Slavoniji.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

Svi studenti županjske Posavine dobit će stipendije na dvije godine. Braniteljima se odgađa plaćanje kredita. Poslodavci - uglavnom obrtnici - bit će oslobođeni plaćanja doprinosa i već u subotu počinje potpisivanje ugovora.

Osigurana je besplatna pravna pomoć. Zaustavljaju se ovrhe do daljnjega. Među operativnim mjerama počinju komunalni radovi, ali i obnova cesta - za što će se izdvojiti više od 100 milijuna kuna. Stanovnike poplavljenih područja HEP je obavijestio - neka ne plaćaju struju za svibanj i lipanj.

Tri tragedije u mjesec dana: Ministrica Opačić šalje psihologe u Gunju

Ministri tvrde - u svojim resorima itekako vode računa o pomoći poplavljenima.

A što o mjerama Vlade misle mještani poplavljenih sela?

Oni kažu 'sve to jako lijepo izgleda na papiru', no pribojavaju se realizacije. Pribojavaju se niza administrativnih zapreka. Primjerice, jedan hrvatski branitelj s tog područja išao je po jednokratnu pomoć namijenjenu braniteljima s poplavljenih područja, međutim nije ju dobio jer ima automobil mlađi od deset godina. E pa, s tim automobilom spašavao je živu glavu iz Rajevog sela jer je nasip punuo ni sto metara od njegove kuće, a sve ostalo je izgubio.

Ono što ih najviše boli je da nisu dobili ni 4000 kuna pomoći koju su za njih skupili hrvatski građani.

U poplavljenom području počelo je rušenje prvih kuća. Kontejnersko naselje skoro je spremno. U subotu bi u njega trebale useliti prve obitelji.

VIDEO Ovako će izgledati nove kuće u poplavljenoj Gunji

'Radimo na montaži plakarića za kontejnere. Sretni smo zbog toga jer će sutra netko uselit ovdje. Hvala svim ljudima koji su pomogli Gunji i pozdrav Gunji ma gdje bila', rekao je Mladen Piljak, radnik na javnim radovima.

Da bi već sutra netko mogao useliti pomaže i Alema. Zarađeni novac dobro će joj doći jer nakon svega zna da će teško nastaviti studij. Današnje najave s Vlade pozdravlja.

'Nadam da ću nastavit to školovanje. Ako budu uradili to što su rekli bit će super. Jer zbog ovog svega teško da se nastavi ako ne bude te stipendije', kaže Alema Hmbo.

Preminuo čovjek iz Gunje koji se polio benzinom i zapalio

Spas u njima vidi i Krunoslav.

'Mislim da bi nam to jako pomoglo. Imam kredit. Kredit je u kunskoj vrijednosti 350 000 kuna', rekao je Krunoslav Mikulić.

Sve ove mjere nisu dovoljne, ali barem su početak. Tom će ih kraju trebati još.

Dobra je vijest doista da stanovnici poplavljenih područja ne moraju platiti struju za peti i šesti mjesec. No, ne boje se oni tih računa jer tada nisu bili u kućama, nisu niti potrošili struju. Boje se novih računa jer sada isušivači rade i po 24 sata na dan, a oni 'jedu' struju i troše i po nekoliko tisuća kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene