Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na temelju dogovora ministara poljoprivrede Srbije Slobodana Milosavljevića i Hrvatske Petra Čabankovića, te vlasnika ergele "Bukinac" Todora Bukinca, srpsko-hrvatski tim sastavljen od veterinarskih stručnjaka počet će danas poslijepodne zdravstveni i administrativno-matični pregled lipicanaca koji potiču s ergele u Lipiku, a sada su u Bukinčevoj ergeli kod Novog Sada.


U priopćenju se navodi da je to "nastavak procesa povratka tih lipicanaca u Hrvatsku, započetog prigodom nedavnog posjeta hrvatskog ministra Čobankovića i njegova srbijanskog kolege Milosavljevića ergeli "Bukinac", kada je dogovoreno formiranje mješovitog tima koji će u roku od 15 dana obaviti zdravstveni pregled lipicanaca, pregled njihove matične evidencije i utvrditi točan broj konja koji će biti vraćeni Hrvatskoj".

Vezani članci Lipicanci Državne ergele Đakovo (Foto: Davor Javorović/Pixsell) "Posudio" lipicanca koji je skončao pod vlakom: Ravnatelj Državne ergele Đakovo podnio ostavku Slika nije dostupna Pogledajte kako plešu naši prekrasni lipicanci

U priopćenju se navodi kako se očekuje da stručni tim (povjerenstvo od devet članova) koje su formirala ministarstva poljoprivrede dviju država u idućih dva do tri dana obavi zadani posao.

Konji iz Lipika, koji su 1991. godine iz Hrvatske preko BiH dovedeni u Srbiju, a koji se 12 godina nalaze u novosadskoj ergeli "Bukinac" biti će vraćeni Hrvatskoj, dogovoreno je koncem kolovoza u Novom Sadu na sastanku ministara poljoprivrede Srbije i Hrvatske Slobodana Milosavljevića i Petra Čobankovića s vlasnikom ergele Todorom Bukincem. Tada je i postignut dogovor da stručne službe dvaju ministarstva za petnaestak dana dođu u Novi Sad i zajednički obave sve potrebne provjere, kontrole i utvrde zdravstveno stanje lipicanaca. 

Tom susretu prethodila su upozorenja nekih srbijanskih udruga za zaštitu životinja o lošem zdravstvenom stanju i čuvanju tih konja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju