Hrvatska vlada, pred uskrsne blagdane, najavila je reforme za sljedeću godinu.

Galerija


Zanimljivo, najvažnije reforme - zdravstva i javne uprave, koje troše i najviše novca poreznih obveznika - nikako da se dovrše. U planu reformi, koje još ocjenjuje Europska komisija, dosta je mjera koje se prepisuju iz godine u godinu. Pred nama je, sudeći po Vladi, i godina opće digitalizacije.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Vlada će za izačun koeficijenata složenosti poslova angažirati strane konzultante Sindikat hrvatskih ucitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim skolama (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Sindikati odbrusili Vladi: Ovo je vaša ponuda, pogledajte sami - ispunjavate li zahtjeve prosvjetara?

Spajane bolnica i odjela se nastavlja, a trebalo je biti završeno. Najveći potrošač proračuna, ministar zdravstva Milan Kujundžić, neizravno poručuje zdravstvo će i dogodine biti u minusu.

''Ako hoćemo vrhunsko medicinu, to mora na žalost povećati i troškove'', kazao je Kujundžić.

No, Ministarstvo financija stavlja pod nadzor izdavanje lijekova na recepte i skupe lijekove koji progutaju 4,4 milijarde zdravstvenog proračuna. A ministar će otvoriti vikendom i praznicima domove zdravlja za liječnike opće prakse, pedijatre i stomatologe.

Državni službenici i namještenici u 2019. mogu biti spokojni. Niti će biti kažnjeni, ali niti nagrađeni. Reforma javne uprave počinje tek 2020. ''Ukoliko taj zakon bude na vrijeme donesen donijet ćemo uredbe i iduće godine ocjenjivanje naših službenika. Bit će na novi način'', rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.

''Nije da planiramo reforme, mi ih živimo. Mi u ovom trenutku imamo u edukaciji 40.000 učitelja i nastavnika. Od jeseni ulazi kurikularna u sve škole'', kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Vlada neće, sada je službeno i u dokumentu, ispuniti predizborno obećanje o delimitiranju rodiljnih naknada.

''Povećat će se porodilje naknade. Neće se delimitirati. One koje imaju niže plaće njima će biti i delimitirano'', rekla je ministrica Nada Murganić.

Ali zato kreće pilot projekt za osnovnoškolce od ljetnih praznika. ''Za vrijeme ljetnih školskih praznika da djeca imaju određene sadržaje jer su praznici duzi nego roditelji imaju godišnji odmor'', dodaje ministrica Murganić.

Zato će godina pred nama biti sva u digitalizaciji. Radi se ili je započeto uvođenje e-dostave, e-pristojbe, e-potpisa, e-pečata, e-građanina. Nije tu kraj.

''Digitalizacija poljoprivrede, izrada poljoprivredne kartice'', rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

''Osjetit ćemo digitalizaciju pravosuđa. To je iznimno važno dovodi do ubrzanja postupaka'', kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Država kao i prijašnjih godina pokušava prodati vlasničke udjelu u nekim državnim tvrtkama. I dalje se traži investitor za Croatia Airlines, a sada prvi put i HŽ - Kargo. Željeznici slijede promjene.

''Sve što donosi racionalizaciji je dobro rješenje'', rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Reformskim potezom prikazivali su i manji PDV na hranu. Sada će se analizirati zašto svi kojima je PDV smanjen nisu smanjili i cijene.

Dužnosnici dobivaju online antikorupciji priručnik kao reformsku mjeru. A premijer Andrej Plenković educira članove Vlade kako prezentirati reforme: ''Dakle vrlo jednostavno kada budete tumačili imate u tom programu 3,10,30.10 to ćete zapamtiti bez ikakvog problema''

Ali i otkriva strategiju svoje Vlade: ''Nastavljamo sa politikom manje obećaj više isporuči.''

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr