Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Miškoviću ispred nosa Zagrepčanku oteo IGH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za površinu od 100 tisuća četvornih metara, u istočnom dijelu hrvatske metropole, danas se u Zagrebu igrao pravi ruski rulet. Rijetko viđeno financijsko nadmetanje u kojem su se vrtjeli golemi iznosi.

Domaće trvtke natjecale su se sa stranim i - pobjedile. Najviše je za Zagrepčanku, što je bilo veliko iznenađenje mnogima - ponudio Radićev IGH, čak 46 milijuna i 620 tisuća eura i tako ponovno pred nosom oteo priliku najbogatijem srpskom tajkunu, Miroslavu Miškoviću da napokon uđe na hrvatsko tržište! Delta, odnosno - United Europe ponudilo je 36 milijuna i 200 tisuća eura i to nije bilo dovoljno.

Pročitajte i ovo Videozid: Hrvoje Krešić, uvoz i izvoz - 4 Zna se i glavni "krivac" za to Jesmo li ove godine više uvozili ili izvozili? Svjetska velesila postala jedan od najvažnijih hrvatskih trgovinskih partnera Slika nije dostupna VELIK NESRAZMJER DZS objavio podatke: Hrvatski vanjskotrgovinski deficit u iznosu od gotovo 200 novih Dinamovih stadiona

'Jedini je kriterij najviša cijena, dakle ukoliko nešto bude manjkavo u ponudama što povjerenstvo može utvrditi, onda se može dogoditi da otpadne onaj tko je ponudio najviše i tada se razgovara s drugim', objašnjava predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović.

Tada, onaj koji ispadne gubi akontaciju koja u ovom slučaju iznosi ni manje ni više nego 2 i pol milijuna eura!

Mnogi su očekivali da će srpski tajkun Mišković, kojeg smatraju trećim najmoćnijim čovjekom u Srbiji, a čije se bogatstvo procenjuje na nevjerojatnih milijardu i 400 milijuna dolara, napokon dobiti priliku da nakon ostalih zemalja u regiji, uđe i u Hrvatsku. 

Da je prošao njegov projekt za koji je ponudio dakle više od 36 milijuna eura, ulaganje bi u konačnici iznosilo oko 300 milijuna eura. Na 300 tisuća četvornih metara bili bi izgrađeni hotel, šoping centar, poslovne i stambene zgrade. Poslove izgradnje, kako neslužbeno doznajemo, dobile bi tvrtke iz Izraela, koje su se već dokazale u takvim poslovima, a Miškovićevu Deltu pratile bi strane banke.

Zagrepčanka je jedna od najtražanijih lokacija u Hrvatskoj. Cijeli projekt operativno je vodio nedavno smijenjeni Slobodan Ljubičić. Grad je zemlju kupio za 70 milijuna kuna i sada, prema nekim izračunima, u startu zaradio 630 milijuna - dakle ravno 9 puta.

Ovo je zemljište prije 7 godina bilo prvoklasni politički skandal. Milan Bandić optužen je od dijela javnosti da je svjesno oštetio gradsku blagajnu kada je za - 15 milijuna eura kupio to zemljište. Problem je što je atraktivna parcela bila opterećena s čak 44 plombe.

Najpoznatija zagrebačka nekretnina nalazi se na lokaciju koju bi svaki biznismen, dobro financijski potkovan - poželio. 

Sedam se godina smatralo da je Bandić nekome učinio uslugu, ali svakako ne gradu. Unatoč poplavi kritika na njegov račun - opravdanih i onih manje opravdanih - danas nema nikakve sumnje. Za ovu se parcelu bore domaći i regionalni divovi. Bez ikakvog problema, već samom prodajom, Bandić je u gradsku blagajnu stavio najmanje 6 puta više od onoga što je prije 7 godina platio. 

Spomenuti Mišković trenutačno ima oko 3 milijarde eura tekućih investicija u regiji. Ušao je i u Sloveniju s investicijom od 250 milijuna eura. Mnogi su očekivali da je upravo danas bila prilika da se izbalansira odnos između hrvatskih ulaganja u Srbiji i kompanija iz Srbije u Hrvatskoj.

Do ove godine hrvatske tvrtke u Srbiji otvorile su više od 160 podružnica. Srpske u Hrvatskoj samo 7. No, za razliku od proteklih godina, uvoz iz Hrvatske u Srbiju stagnira. 

U prvoj polovici godine iznosio je 177 i pol milijuna eura, što je samo 0, 5 posto više nego 2007. Glavni razlog tomu je tihi bojkot hrvatskih proizvoda nakon priznanja Kosova i Metohije. 

Hrvatskim tvrtkama u Srbiji sve je teže i zbog sve većeg razvoja srpske prehrambene industrije, ali i ulaska novih stranih ulagača na srpsko tržište. 

Uz to, Hrvatska je prezadužena, pa se i sama nastoji oporaviti prije svega oslanjajući se na inozemna ulaganja na svojem tržištu. 

Iako srpske kompanije tvrde da u Hrvatskoj nemaju jednake uvjete za ulaganje kao ostale strane tvrtke, evo jednog zanimljivog podatka - srpski je izvoz u Hrvatsku ove godine porastao za čak 30%. Sa 111 na 145 milijuna eura. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene