Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Balon mora puknuti'

Evo što zapravo znači uplaćivanje u 'treći stup' i isplati li se

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosječna mirovina u Hrvatskoj nakon 30 godina staža iznosi 2240 kuna.

Previše umirovljenika, premalo zaposlenih. U Hrvatskoj za jednog umirovljenika ne radi niti jedan i pol zaposleni, a da je takav sustav jedva održiv smatra i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Jedino rješenje je povećati broj novih radnih mjesta, a dok se to ne dogodi, država poziva na uplaćivanje novca u treći, dobrovoljni mirovinski stup. Mirovine bi uz te uplate u budućnosti mogle biti veće i do dvije tisuće kuna.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

Danas smo bili s Filipom i Mirkom, koji zajedno nemaju ni približno godina koliko je inače, uz godine staža, potrebno za odlazak u mirovinu. Studenti su ekonomije, a uskoro ih čeka i svijet rada, u kojem vrijedi pravilo: 'na 100 umirovljenika, tek 120 zaposlenih'.

HZMO: Dovršen postupak razdvajanja mirovina

'Nije dobro, u svakom slučaju previše umirovljenjika i premalo radnika. Može biti bolje, ali to treba iz korijena sve novo napraviti, inače ovako neće biti dobro ni za nas koji tek počinjemo raditi, a ni oni koji će tek u mirovinu', kaže Filip.

'Sustav koji se mora urušiti, balon koji jednom mora puknuti', sažeo je Mirko situaciju.

Prema podacima Zavoda za mirovinsko osiguranje, omjer umirovljenika i zaposlenih trenutačno je 1:1,21. Za ministra Mrsića održivo, ali jedva.

'Kada bi došli na razinu milijun i 700 do milijun i 800 tisuća zaposlenih, uz stabilan broj umirovljenika, što smo pokazali u zadnjih par godina da smo ustabilili sustav, to bi bilo definitivno održivo', smatra Mrsić, a zato poziva na uplaćivanje novca u tzv. treći stup.

'750 kuna dobije se od strane države kao poticajna sredstva. Mirovina će vam biti veća, a izdvajanja u treći mirovinski stup su dugoročna, i nisu tako visoka', kaže Mrsić. Primjerice, onaj tko će na mjesec uplaćivati 416 kuna u fond u razdoblju od 30 godina, jednog dana imat će mirovinu veću za 2 298 kuna.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj 2240 kuna

'Mislim da mi se više isplati, jer prvi fond je solidarnost, drugi fond je pet posto za mene, to nije ni za kruh na svakodnevnoj bazi. Čisto da se počne u mladosti, pa se kamata na kamatu to može nakupiti', kaže student Filip.

'Mislim da se sa 100 kuna nitko ne bi se previše ni obogatio da ih ostavi, ni osiromašio da ih da tamo, a poslije može sebi osigurati finu i ugodnu mirovinu', slaže se i Mirko.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj nakon 30 godina staža iznosi 2240 kuna. Definitivno premalo, i dodatan razlog za razmišljanje o uplatama u treći stup.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene