Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MIROSLAV ŠEPAROVIĆ

"Žaloste me izjave bivšeg predsjednika Mesića, ali one govore same za sebe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mislav Bago je u Dnevniku Nove TV ugostio predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, a povod su bile dvije odluke tog suda, o švicarcu i uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, te kritike ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića.

Ustavni sud danas je donio dvije odluke, o švicarcu i uredu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koje su već izazvale niz reakcija, a zadnjih je dana bilo i kritika ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića na rad tog suda i njegovih sudaca. Mislav Bago tim je povodom u Dnevniku Nove TV ugostio predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović prestaje važiti 1. 10. Ustavni sud ukinuo Zakon o izbornim jedinicama: "Ovo nije nikakva hajka" Slika nije dostupna DEMANTIRAO NAPISE Predsjednik Ustavnog suda poručio da nisu raspravljali o Hernadijevoj tužbi i otkrio kad će to biti na dnevnom redu

Gospodine Šeparović, prvo kratki komentar na poruku predsjednika Mesića da je ovo poruka kakva je Hrvatska pravna država i da je to pobjeda zagovornika povijesnih revizionista.

Žalosti me takva izjava gospodina bivšeg predsjednika i mislim da je zapravo ne treba ni komentirati, jer ionako dovoljno govori sama za sebe.

Idemo na drugu važnu odluku, koja se tiče valutne klauzule. Udruga Franak kao da je proglasila svoju pobjedu, da praktički pada i valutna klauzula i da počinje isplata svima koji imaju kredite, a koji će se moći nagoditi s bankama i oko valutne kaluzule te razlike u tečaju.

Smirio bih malo euforiju, prerano je za takve ocjene. Nakon naše odluke Vrhovni sud mora ponovno odlučivati jer mi nismo radili meritum nego smo ukinuli odluku zbog formalnih propusta, tj. zato što ona nije dovoljno dobro obrazložena.

Znači li da to sve može završiti i na Europskom sudu?

Tako je. To znači da može, ako Vrhovni sud tako odluči i zatraži prethodno mišljenje.

Vi ste se danas pozvali na mađarski slučaj, koji je srušio u Mađarskoj i promjenjivu kamatu i valutnu klauzulu. U slučaju takove tužbe u Hrvatskoj, može li se dogoditi da valutna klauzula padne u zajedničkoj tužbi, recimo Udruge Franak?

Teoretski, da. Teoretski se to može dogoditi. Upravo smo mi zamjerili Vrhovnom sudu što je jedna mjerila uzeo kod promjenjive kamatne stope, uzeo je u obzir mađarski slučaj, a kod valutne klauzule nije. Prema tome, ovisno o daljnjim odlukama Vrhovnog suda, ukoliko zatraži mišljenje Europskog suda može se dogoditi ovo što ste vi rekli.

Idemo na onaj drugi dio. Ustavni sud zadnjih je dana i tjedana pod napadom ministra unutarnjih poslova. Posljednje su njegove poruke da mu 90 posto političara čestita zbog poruka da ustavni suci trebaju podnijeti ostavku, a sporan mu je i izbor suca Ustavnog suda Davorina Mlakara i njegovo navodno sudjelovanje u kupovini zemljišta, navodno lažno predstavljanje u austrijskoj banci, navodno uzimanje mita.

Ja sam povodom izjava ministra Orepića već bio prisiljen obratiti se državnom vrhu te upozoriti na neprimjerenost i neprihvatljivost takvih izjava. Predsjednik Vlade poslao je jasnu poruku da se ograđuje od takvih izjava i da to nije službena politika Vlade.

Ali on (Orepić, op.a.) kaže da mu kolege čestitaju.

Ne znam. Mislim da je ipak njemu predsjednik Vlade šef i mi smo dobili zaštitu od predsjednika Vlade, koji je rekao da štiti dignitet Ustavnog suda. I tom smo njegovom izjavom jako zadovoljni, za nas je taj slučaj završen. Ako ministar nastavlja s daljnjim izjavama na tu temu, onda on postaje problem Vlade i Mosta, a ne Ustavnog suda. Ustavnom sudu je cilj zaštititi dignitet i svoje institucije, i Ministarstva unutarnjih poslova i drugih institucija.

Bilo je nekoliko mogućnosti, jedna mogućnost je da se sam sudac Mlakar prijavi odvjetništvu ili policiji, ili da policija sama pokrene istragu. Znate li je li išta od toga napravljeno?

Sudac Mlakar se sam obratio Državnom odvjetništvu, stavio se na raspolaganje i rekao da je u svakom trenutku spreman dati iskaz o okolnostima za koje ga se u javnosti sumnjiči. Ministar unutarnjih poslova, ukoliko ima saznanja da je Davorin Mlakar ili bilo koji drugi sudac Ustavnog suda ili drugi građanin počinio kazneno djelo, onda je dužan to procesuirati. Ne može imati ulogu i policajca i tužitelja i suca.

Ali, sad taj slučaj opterećuje Ustavni sud.

Pa, opterećuje, sigurno. Nisam sretan zbog toga, to opterećuje i rad suca Mlakara i rad Ustavnog suda u cjelini, i volio bih da se taj slučaj raščisti što prije, kako bismo mogli normalno djelovati i donositi odluke.

Jeste li svjesni toga da je najveći problem ovog sastava Ustavnog suda što je politički? Od 13 sudaca, uključujući i vas, sedam je bivših političara. Predsjednik Hrvatskog sabora, dva ministra pravosuđa, ministar uprave, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa... 'Ajde jedan političar, ali sedam?

Svjestan sam svih prigovora. Ali ti su političari imali svoje karijere prije, sjetite se, to su ugledni...

Ne govorimo o imenima.

Oni su imali svoje profesionalne karijere i prije, drugo, imamo predsjednika Sabora, imamo bivše ministre, ljude koji znaju kako se zakoni donose. Njihovo nam je iskustvo neprocjenjivo. Nije, po meni, bitno bira li politika ustavne suce. Pa bira ih svuda u svijetu, nema te države gdje politika ne bira ustavne suce. Važno je samo postupa li taj sudac kad dođe na Ustavni sud po uputama politike ili po Ustavu.

I, kako postupaju do sada?

Odlično, postupaju isključivo po Ustavu. Jako sam zadovoljan sadašnjim sastavom Ustavnog suda.

Prije odlaska iz Ustavnog suda rekli ste da ćete odlučiti o zakonu o pobačaju; imate sve prikupljene članke, stavove udruga za i protiv, europskih sudova koji su odlučivali o pobačaju, odluku Europskog suda... Je li već draft odluke napravljen?

Napravljen je jedan referat, nakon Nove godine nastavljamo s radom, imamo radnu grupu, koju vodi zamjenica predsjednika, i kao što sam obećao, do proljeća će ta odluka biti donesena.

Znači da prvi nacrt već postoji u vašim rukama?

Tako nekako.

Do 31. dana ožujka?

Kad proljeće počinje, 21. ožujka? Da.

Predsjedniče Ustavnog suda, hvala vam puno na gostovanju u Dnevniku Nove TV.

Hvala vama, i pozdrav vama i vašim gledateljicama i gledateljima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene