Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIDEO: Pušten nakon par sati ispitivanja

'Kutle je ispitivan zbog napada na Galinca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni poduzetnik Miroslav Kutle oko 20.15 sati izašao je iz zagrebačkog sjedišta kriminalističle policije u Heinzelovoj samo nekoliko sati nakon što je tamo dovezen iz Vrgorca.

Kutle je izašao u pratnji svoga odvjetnika Rajka Mlinarića te je poručio kako je 'ovo sramota'. Odvjetnik Mlinarić nam je potvrdio kako je njegov branjenik priveden na obavijesni razgovor zbog napada na poduzetnika Josipa Galinca u kojem je ovaj brutalno pretučen. No, rekao nam je kako su netočne tvrdnje da je Kutle uhićen neposredno prije bijega u BiH, nego da je sa svojom obitelji bio na privatnom putu za Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera Kamensko Crlenjak: I dalje sam prijatelj s Kutlom, ali on ne stoji izravno iza ovoga Slika nije dostupna Afera Hypo banke 'Kad Sanader nije na vlasti, mogu govoriti'

Kutle je uhićen noćas oko pola sata iza ponoći u Vrgorcu nedaleko graničnog prijelaza s BiH u svom BMW, što se prvo dovodilo u vezu s današnjom presudom u slučaju Gradski podrum.  Nagađa se da njegov bijeg nema veze s današnjom presudom za malverzacije u privatizaciji Gradskog podruma nego da ima veze s premlaćivanjem Josipa Galinca, ali i podmetanjem eksplozivne naprave pod automobil Ninoslava Pavića 2003. godine. Navodno se zbog ovih slučajeva nad Kutlom vodila kriminalistička obrada, no službenih potvrda od policije još nema. Njegov odvjetnik koji je došao u PU u Zagrebu gdje se trenutačno nalazi Kutle, Rajko Mlinarić kaže da ne zna zašto je njegov klijent u policiji. U svakom slučaju ovo je prvi put da je policija nekog hrvatskog državljanina koji ima problema sa zakonom i koje je, očito, pokušao pobjeći u susjednu BiH u konačnici preduhitrila. Kutle je zadržan u policiji, a ujutro je uslijedio i pretres.

'Poduzetnik Miroslav Kutle uhićen je noćas kod Vrgorca i tijekom dana bit će prevezen u Zagreb na kriminalističku obradu', potvrdio je i načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec. Kako kriminalistička obrada još nije ni započela Borovec nije želio govoriti o razlozima Kutlina uhićenja.

Neslužbeno se doznaje da je Kutle nedavno ishodovao državljanstvo BiH te da se na odlazak iz Hrvatske odlučio zbog straha od pritvaranja nakon izricanja današnje presude.U trenutku uhićenja Kutle je bio u automobilu marke mercedes ML u kojem je iz Hrvatske namjeravao pobjeći u susjednu BiH.

Osuđen na tri godine zatvora

Kutli je danas na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu izrečena nepravomoćna presuda od tri godine zatvora za malverzacije u tvrtki Gradski podrumi, krajem 90-ih godina.

Premda je nekada najpoznatiji hrvatski tajkun noćas uhićen pri bijegu u BiH Kutle zbog današnje presude ne može biti ostavljen u pritvoru pa je najvjerojatnije da je u policiji zadržan zbog nekog drugog slučaja. Zakon, naime, pritvor predviđa za presude veće od pet godina ili kada ga zatraži sud, što se u Kutlinom slučaju nije dogodilo.

Zbog nepravilnosti u privatizaciji Gradskog podruma danas su osuđeni i Kutlini suoptuženici. Dragutin Mužić dobio je uvjetnu kaznu od 10 mjeseci, uz rok kušnje od tri godine, Ilija Milišić osuđen je na godinu i tri mjeseca zatvora, Mario Piškurić na godinu dana, a Nives Simeunović na dvije godine i osam mjeseci.

Tvrtci Globus oduzet će se nezakonito stečenih 1,2 miljuna kuna

Od Kutline tvrtke Globus grupe oduzet će se nezakonito stečena korist od 1,2 milijuna kuna, za koliko je oštećen Gradski podrum, a svi optuženici morat će podijeliti više od 100 tisuća kuna naknade za sudske vještake te platiti sudske troškove od po pet tisuća kuna.

Obrazlažući presudu sutkinja Rahela Sakač ustvrdila je da je pretvorba Gradskog podruma' bila nezakonita jer je Kutlina 'Globus grupa' do dionica te tvrtke došla temeljem fiktivne dokumentacije o navodnim potraživanjima. Nepostojeća potraživanja naknadno su pretvorena u dionice, čime je zloupotrijebljen tadašnji model privatizacije, kazala je sutkinja. Odbacila je i navode obrane da je Kutle u pretvorbu Gradskih podruma ušao iz altruističkih razloga te da su sporna potraživanja postojala, ali da je dokumentacija kojim bi to dokazali u međuvremenu uništena.

Kutlini branitelji kazali su da su neugodno iznenađeni današnjoj presudom, jer su očekivali oslobođenje te su najavili žalbu. Žalbu su najavili i predstavnici tužiteljstva koji, za razliku od obrane, trogodišnju zatvorsku kaznu smatraju preblagom. Kutlini odvjetnici nisu željeli komentirati njegovo noćašnje uhićenje, dodajući kako o tom slučaju ne znaju ništa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene