Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenkovićeva oporba

Najavili kandidature za vrh HDZ-a: Kovač želi biti predsjednik, Stier potpredsjednik, a Penava zamjenik predsjednika

Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature u HDZ-u
Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature u HDZ-u DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier najavili kandidature u HDZ-u Galerija 1/1 >>
Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier u subotu u podne najavili su pohod na vrh stranke. Stier će se kandidirati za potpredsjednika HDZ-a, Penava će biti kandidat za zamjenika, a Kovač želi biti predsjednik.

HDZ-ovi Miro Kovač, Ivan Penava i Davor Ivo Stier subotu u podne u prostorijama Društva hrvatskih književnika počeli su konferenciju za medije.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Gost Dnevnika Nove TV Plenković o smjenama Brkića i Kovača: "Na ključnim funkcijama ne može biti netko tko je jučer govorio kako ništa ne valja" Premijer Andrej Plenković Trijumf Plenkovićeva tima Plenković nakon pobjede na izborima u HDZ-u: "Članovi su poslali jasnu poruku..."

Objavit će svoje kandidature na unutastranačkim izborima. 

"Jučer je donesena odluka o izborima u HDZ-u. Okupili smo se ovdje da potvrdimo sva trojica svoje kandidature na izborima. Postigli dogovor sa zajedničkim pristupom. Usuglasili smo se da ćemo se međusobno podržavati. Stier bi bio potpredsjednik HDZ-a, Penava će biti kandidat za zamjenika, a meni je pripala čast kandidirati se za predsjednika HDZ-a", najavio je Miro Kovač. 

"Što nas je motiviralo? Okolnosti u kojima se nalazi naša stranka. Potreban je zaokret. Birači su to poručili. Naročito na predsjedničkim izborima. Doživjeli smo posrnuće. Izgubili smo predsjednicu Rpepublike s kojom smo prije pet godina uspjeli pobijediti tada, mislilo se, nepobjedivog Ivu Josipovića", nastavio je Kovač i dodao da nitko za to nije preuzeo odgovornost te da ni nakon izbora za Europski parlament nije bilo rasčlambe zašto su osvojili samo četiri mandata. 

Kovač je rekao i da su neki za loš rezultat okrivili birače, ali on misli da birači ne mogu biti odgovorni jer oni kažnjavaju ili nagrađuju stranke. Smatra kako je stranka skrenula s kolosijeka koje je uspostavio Franjo Tuđman, ali da je i stranka previše skrenula lijevo. 

"Ljevicu moramo prepustiti SDP-u", poručio je Miro Kovač i dodao da kao predsjednik HDZ-a neće ignorirati stranački status, zaključke Predsjedništva stranke te da HDZ-u ne smije biti u interesu stvaranje velike koalicije. 

 

Penava: "Ostajem u Vukovaru"

Nakon njega riječ je preuzeo Ivan Penava. Pozvao je sve koji misle isto, da im se pridruže.

"Poruka Vukovarcima tiče se mog ostanka ili odlaska u Vukovaru. Mnogi me to pitaju. Želim otkloniti svaku pomisao da zbog bilo koje funkcije danas ili sutra, u srednjeročnom periodu odlazim iz Vukovara. Govorim o nekih četiri ili pet godina", rekao je Penava. 

Govorio je i o naslijeđu Domovinskog rata. 

"Kad govorimo o HDZ-u, stranci koja je pokrenula, možemo slobodno reći, cijeli narod u vremenima kad je bilo najteže, povela proces stvaranja neovisne države, koja se s tim razlogom kiti epitetom državotvorne stranke, nepojmljiva je da je ta hrabrost nestala i povukla se, ja bih rekao, smrću prvog hrvatskog predsjednika. Jer čak niti za procese iz rata, 29 godina poslije, HDZ nema učinkovit odgovor", rekao je Penava. 

"Mi se kao najveća domoljobna stranka godinama ne ponašamo tako. Mi ne gradimo konstrukciju u tom smjeru, ne gradimo koalicijski potencijal u tom smjeru nego smo u zadnjih nekoliko godina, vrlo jasno detektirali stranke desno od HDZ-a kao najveće protivnike. To je loš put i sve nas dovodi do zaključka da su nam prihvatljiviji HNS i SDSS od stranaka koje su nam prirodno sklone", misli Penava. 

Dodao je da se pokušava umanjiti gubitak Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i da je i njemu osobno poraz jako teško pao. 

"Razlozi za poraz su otuđivanje od baze i politika podjela u tradicionalnom tijelu od čega je profitirala ljevica, a posljedice su jasne. HDZ ulazi u novu utakmicu bez komforne situacije", rekao je.  

Davor Ivo Stier rekao je kako oni najavljuju opciju za promjenu i da članovi mogu izabrati između kontinuiteta ovakve politike ili nečeg novog. 

"Puno ljudi je za promjene. Govore nam da čujemo poruku koju su nam birači poslali na izborima", kazao je Stier i dodao da čekaju da se datum izbora i službeno potvrdi pa će onda ići u prikupljanje potpisa i predstavljanje programa. No neke naznake je iznio i danas. 

Istaknuo je identitet stranke te se zapitao tko su njihovi saveznici. Naveo je da je potrebno puno više dijaloga. 

Na pitanje novinara hoće li konkretnije prozivati sadašnje vodstvo HDZ-a Kovač se sjetio Istanbulske konvencije koja je, kazao je, bila rezultat samovoljno politike. 

"Neće biti stranka to sam ja, ja sam taj koji donosi oduke", kazao je Kovač.  

Pitali su ih hoće li im se pridružiti Milijan Brkić. Kovač je rekao je da su svi dobrodošli. 

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u petak da će izbori za predsjednika stranke biti 15. ožujka, a ako bude drugog kruga, on će biti 22. ožujka.

 Mogu li Milanović i Plenković naći zajednički jezik? ''On se loše nosi s kritikama'' I Ispod radara

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene