Zatvor, bar za sada, uspješno izbjegava 82-godišnji Mirko Kulić iz okolice Karlovca. Mirko je već mjesecima u bijegu. Osumnjičen je za ubojstvo 25-godišnjeg mladića kojeg je zatekao u svom dvorištu.

Galerija


Zašto se ubojica uopće nalazio na slobodi? To pitanje postavili smo i Županijskom sudu u Karlovcu. Oni kažu kako je sudac istrage odlučio da nema potrebe za istražnim zatvorom budući da je riječ o osobi starije životne dobi, koja u Hrvatskoj posjeduje vrjednije nekretnine, ali i činjenica da ranije nije kažnjavan.

Vezani članci Grčka policija, arhiva Krvavi obračun u Ateni: Ubijene vođe crnogorskog mafijaškog klana ispred svojih obitelji, grčki mediji i javnost zgroženi divljačkim činom Američka policija (Foto: Arhiva/AFP) Užas na Havajima: Starac (70) ubio dvoje policajaca i zapalio stan, dan ranije nožem izbo stanodavku

Nakon žalbe odvjetništva sud je promijenio odluku, no Kuliću se izgubio svaki trag. O ovom slučaju razgovarali smo s Robertom Brozinićem, voditeljem odjela općeg kriminaliteta PU Karlovačke.

Imate li neki konkretan trag koji bi vas doveo do 82-godišnjeg bjegunca?

Policija je do sada, od raspisane potrage 6. ožujka ove godine, raspolagala s nekoliko saznanja o tome gdje bi se osoba eventualno mogla nalaziti. Dio saznanja je provjeren, dio se još uvijek provjerava. Ne bih govorio o konkretnim tragovima, dok osoba ne bude uhićena.

Imate li informaciju nalazi li se u Hrvatskoj, u kojem dijelu?

Radi se o osobi koja dugi niz godina ima prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i za sada nemamo niti jednog saznanja da bi se mogao nalaziti izvan Hrvatske. Sve provjere koje su bile usmjerene na pronalazak bile u usmjerene na traženje u Hrvatskoj.

Ako se nalazi u Hrvatskoj nemoguće da ga nitko nije vidio? Što ako ima pomagača?

Ako ima pomagača, nakon njegovog pronalaska i uhićenja, policija će poduzeti sve potrebne mjere u cilju utvrđivanja svih korisnih saznanja i utvrđivanja eventualno elemenata kaznenog dijela pomaganja počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela, nakon čega će nadležnom odvjetništvu podnijeti odgovarajuće pismeno.

Kolika kazna prijeti tom pomagaču?

Članak 303 kaznenog zakona propisuje kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Riječ je o čovjeku koji je prije živio u Njemačkoj. Hoćete li i tamo kontaktirati kolege?

Nakon okončanja kriminalističkog istraživanja u dijelu prikupljanja saznanja na prostoru RH, svakako ćemo odmah putem službe za međunarodnu policijsku suradnju vršiti promjene i u inozemstvu. Ako se ukaže da osoba nije u Hrvatskoj već je napustila njezin teritorij, nakon toga ćemo odmah i inicirati raspisivanje međunarodne tjeralice i europskog uhidbenog naloga.

Iz policije apeliraju ako imate bilo kakvih informacija o Mirku Kuliću da ih svakako javite u najbližu policijsku postaju ili na 192.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Senzacija ispred MORH-a: Više od 50.000 građana obišlo Perešinov MiG