Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolumna Borisa Miševića

Mirando, političar novog kova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Čudno je uopće što čovjek s takvim životopisom radi u hrvatskoj politici. No činjenica da se odlučio za ovo zanimanje ipak dokazuje da nada postoji.'

Inače se grozim populističkih stavova, stereotipa i teza koje dijeli velik broj ljudi. No s generalnim stavom da hrvatski političari loše rade svoj posao ne mogu se nego stopostotno složiti. Naravno ne svi. Ipak većina ih nije dovoljno obrazovana i komunikacijski svjesna osjetljivosti posla koji obavljaju. O bahatosti i osjećaju nedodirljivosti da ne govorim. Još je gore kada pokušavaju fingirati finoću, a iz svih pora im izbija provincijalnost u svom najgorem karakternom smislu. Istovremeno često ih obilježava nedostatak karaktera u odlučujućim trenucima.

Zato je pojava ministra Miranda Mrsića na političkoj sceni pravo osvježenje. Uopće se ne bojim ovako nešto napisati i suočiti se s očekivanim površnim komentarima o navodnom veličanju određene političke opcije. Štoviše držim da svaku pozitivnu i reformatorsku pojavu na političkoj sceni treba snažno naglašavati. A pojava Mrsića je upravo to.
Dakle spomenuti je ministar primjer kako se treba ponašati osoba koja je delegirana od javnosti da obavlja "svetu" dužnost reprezentacije građana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Sretan vam 4. rođendan krize! Slika nije dostupna Kolumna Borisa Miševića Isprljan 'čisti početak'

>> Zorane pazi Ratko!

Prvo komunikacijski Mrsić odrađuje savršen posao. Smiren je i govori vrlo jasno. Ton mu je primjeren i rečenice dovoljno kratke. Čovjek točno zna što želi reći. Obrazovan je i odmjeren. Pravi gospodin u punom smislu riječi. Iz rečenica mu ne izvire ona gadost najnižeg ispodpojasnog politiziranja od kojeg mi se već povraća.

Uvijek maksimalno pristojan, ali u obrani svojih stavova čvrst. Čvrstoću je pokazao i u pregovorima sa sindikatima. Od početka sve karte je držao na stolu. Liniju ispod koje neće ići povukao je odmah na početku i nije posustajao. Javni, a ne partikularni politički interes mu je bio u prvom planu. Ušteda zbog dugoročne koristi za Hrvatsku u teškim trenucima krize koja je pokosila privatni sektor, a koje neki sindikati čini se još uopće nisu svjesni.

Smireni liječnik ima zavidan poslovni CV. Pun nagrada i članstava u uglednim medicinskim svjetskim Udrugama. S čak 44 publikacije citirane u svjetskim medicinskim udžbenicima. Posljednih 16 godina liječi ljude od najtežih vrsta bolesti. Čudno je uopće što čovjek s takvim životopisom radi u hrvatskoj politici. No činjenica da se odlučio za ovo zanimanje ipak dokazuje da nada postoji.

>> Jadrankamen u glavu države

Zoran Milanović puno je dobio izborom Mrsića kojemu je povjerio jedan od najtežih poslova. Nezaposlenost, reforma mirovinskog sustava i borba sa sindikatima. Rano je govoriti o njegovim rezultatima. Ali način na koji za sada obavlja svoj posao je za svaku pohvalu.

Politika je častan posao, a u Hrvatskoj je zbog nečasnih ljudi okaljana. Možda se jednoga dana i to promijeni.
No nažalost čini mi se da će to biti malo duži proces. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene