Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Zakonu o radu

Mrsić: Prosvjedi neće pomoći Hrvatskoj da ide na bolje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Od iduće godine mirovine uređene po posebnim propisima, koje iznose više od 5 tisuća kuna, rezat će se za 10 posto. U takve mirovine spadaju one saborskih zastupnika, predsjednika države, branitelja koji nisu invalidi, vojne i policijske mirovine te druge uređene posebnim zakonom. Time će se uštedjeti 303 milijuna kuna. Rezovi obuhvaćaju 35 tisuća osiguranika, no jedan dio posebnih mirovina neće se dirati. Od 2030-te predviđen je odlazak u mirovinu u 67-moj godini, ili s 41 godinom radnoga staža.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirao na prosvjede Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume Slika nije dostupna Spor oko ZOR-a Poslodavci sindikalcima: Zapravo prosvjedujete protiv socijalnog dijaloga

Ministre, mislite li uopće odustati od ovog Zakona o radu ili je ovo samo jedan kratki, taktički, time - out?

Zakon o radu trebamo donijeti, njega trebamo promijeniti iz razloga što trebamo čuvati radna mjesta, trebamo otvoriti radna mjesta i ono što je najvažnije – moramo povećati konkurentnost Hrvatske, da dođu investicije u Hrvatsku i da nam konačno krene na bolje.

Ovo je, znači, time - out po vama?

Želimo napraviti još dodatne konzultacije. Zakon o radu će ići negdje u siječnju, želimo sjesti za stol i razgovarati. Pozivam ponovno sindikate da sjednemo za stol i da razgovaramo jer ovo je važno za Hrvatsku. Reforme se trebaju provesti i moramo se usuglasiti. Na njima je da to shvate i da sjednemo za stol.

FOTO 'Radit ćete 56 sati tjedno, do 67. godine života, bez ugovora, na kupone...'


Zadnje su poruke sindikalista da vi njih jednostavno lažete...

Nikoga mi ne lažemo, u ovom smo procesu htjeli maksimalno postići konsenzus, uvažiti i jednu i drugu stranu. Proveli smo stotine sati za pregovaračkim stolom, tisuće papira smo imali, tisuće verzija Zakona o radu i želimo postići konsenzus. To je važno za Hrvatsku, važno je za reforme. Važno je da Hrvatska krene dalje i da odustanemo od nekih prava koja smo godinama imali, ali da dobijemo nova prava u novom Zakonu o radu, da dobijemo nova radna mjesta.

Ako sam dobro shvatio, želite reći 'idemo sad razgovarati o radnom mjestu, a o svim ostalim beneficijama ćemo nakon krize'?


Trebamo čuvati radno mjesto, radno mjesto i plaća je nešto što je važno i što treba očuvati i Zakon o radu to treba omogućiti. S druge strane, moramo poslodavcima omogućiti i da očuvaju to radno mjesto, da dobiju narudžbe, da proizvodnja teče. Dakle, sve to treba sagledati i promijeniti Zakon o radu u tom smislu. Reforme moramo provoditi!

Vi morate provoditi reforme, sindikati vam najavljuju prosvjede – strahujete li od masovnih prosvjeda kada se zakon u siječnju donese?

Ja mislim da ćemo zakon donijeti u određenom konsenzusu, ponovno pozivam sindikate da sjednemo za stol. Prosvjedi su legitimno pravo izražavanja nezadovoljstva, ali to nam neće pomoći da Hrvatska ide na bolje. Ono što nam može pomoći je da provedemo reforme i da te reforme budu stvarno one koje trebaju biti da Hrvatska krene dalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene