Građane zanima kada će stići novac iz Bruxellesa, tko će na njega imati pravo, a tko ne. Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago o tome je razgovarao s resornom ministricom Natašom Tramišak.

Galerija Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 2 Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 5 Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 3 +1 Mislav Bago razgovarao je s Natašom Tramišak - 4

Dio novca je već stigao, uglavnom za Zagreb, a 10 milijardi iz Fonda oporavka trebalo bi stići sredinom godine, kada će svi uvjeti biti definirati i počet će se raspisivati prvi pozivi.

Vezani članci Ilustracija Inflacija u Hrvatskoj oborila još jedan rekord: Ima li kraja? Imaš pravo, ostvari ga Jeste li od onih koji ne uzmu kusur u trgovini? Nakon uvođenja eura ta bi vas navika mogla skupo stajati

Prema informacijama kojima raspolaže Tramišak kaže da su projekti već spremni, a poduzetnici čekaju da ministarstvo raspiše pozive. 

Ideja EK je bila da se odmah u prvoj godini 80 posto sredstava upumpa u gospodarstvo. Tramišak kaže da kod ulaganja novca treba naći balans između javnih i privatnih infesticija. 

Za zahtjeve i isplate postoje jasna pravila i procedure, kaže ministrica te dodaje kako su Europska komisija i Hrvatska pojednostavnile procedure.

"Više se poduzetnike ne promatra u kontekstu zakona o javnoj nabavi jer oni nisu javni obveznici, oni značajno ulažu i svoja privatna sredstva", kazala je.

"Zagreb je dobio novac za potres, taj novac je za obnovu javne infrastrukture, treba se potrošiti u roku od 18 mjeseci", kazala je Tramišak koja tvrdi da postoje zaštitni mehanizmi protiv napumpavanja troškova, a za Zagreb je dogovoreno da se zgrade mogu obnavljati i kvalitetnije osim vraćanja u prvobitno stanje.

"Razliku ćemo financirati ili iz državnog proračuna ili višegodišnjeg financijskog okvira", kazala je Tramišak.

Za prijavu štete od potresa na Banovini imamo rok od 12 tjedana, Bagu je zanimalo može li Hrvatska i ranije podnijeti zahtjev Bruxellesu za novac za obnovu. Ministrica kaže da postoji iskustvo za prijavu, da se znaju procedure te stručnjaci na terenu procjenjuju štete pa bi sve trebalo biti prijavljeno EK do kraja veljače.

Što se tiče štete od potresa u Banovini, prema neslužbenim procjenama, ona iznosi 45 milijarde kuna, a Hrvatska može dobiti maksimalno šest posto od tog iznosa.

"Ako se u projektu utvrde nepravilnosti, onda se korisniku neće ni isplatiti novac iz državnog proračuna niti slati na provjeru Komisiji", objašnjava ministrica te smatra da su lokalni dužnosnici "osvjestili važnost transparentnog provođenja postupka javne nabave i da grešaka u budućem periodu neće biti".

Za kraj se osvrnula na posljednju aferu iz redova HDZ-a, onu sa saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom koji je na sastanku u kleti gradonačelnika Oroslavja nezavisnom vijećniku nudio pomoć na izborima i funkcije.

"Svi mi koji se bavimo javnim djelatnostima sami odgovaramo za svoje poruke i predstavljamo se javnosti", kazala je Tramišak te dodala kako je na njemu samom da procijeni kakav je to bio postupak i kakva je poruka poslana.

"Prvenstveno mislim da svatko sam sebi radi štetu, a onda i stranci kojoj pripada", zaključila je Tramišak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Najgledanija informativna emisija u zemlji, Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.
Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Reporter, urednik i politički komentator Nove TV, Mislav Bago, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV osoba godine.
Podržite ga svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju